Премијера представе "Бели бубрези" у петак у Атељеу 212

БЕОГРАД: На сцени "Петар Краљ" у Атељеу 212 сутра ће се одржати премијера представе "Бели бубрези", у режији Исидоре Гонцић, након што је дипломирала са комадом Ежена Јонеског "Ћелава певачица".
pozoriste, zavesa, piksa
Фото: pixabay.com

"Бели бубрези" чине причу о положају жена у патријархату приказану на један сатиричан и духовит начин, а према речима редитељке, сасвим лишену локалног карактера.

"Представа је виђење ствари из једног женског угла и потребе да се прецизније искажу оцене и прикази положаја жена патријахално формираног друштва", истакла је Гонцић и истакла да је драмска списатељица Ведрана Клепица у свом тексту превасходно поставила појам архетипа, приказавши архетипске слике породичних, пријатељских и брачних односа.

Према речима глумице Јоване Стојиљковћ, представа је успела да избегне феминизам који би потенцијално могао да представља "прст у око" многим гледаоцима.

"Успели смо да направимо такав приступ у коме је приказан феминистички приступ са укусом, и посебно ми је драго што сам имала прилику да сарађујем са сјајним људима, захваљујући којима сам могла да се боље изразим на сцени", рекла је Стојиљковић.

Глумица Катарина Марковић је посебно истакла тимски дух који краси читав концепт представе.

"Свако од нас је урадио посао на свој начин и дао значајан допринос целом пројекту, па би одговор на питање коме иде највећа захвалност, управо био, свима. Добро смо уклопљени и тако и функционишемо", рекла је Марковић и додала да феминизам није кључна тематика представе, већ породична и друштвена сфера.

Поред Јоване Стојиљковић и Катарине Марковић, представу су обогатили и Драгана Ðукић, Жељко Максимовић и Марија Јелић, иначе оперска певачица.

Драматург представе је Димитрије Коканов, композиторка Ирена Поповић, костимографкиња Мина Миладиновић...

"Бели бубрези" имају своје прво извођење у Србији, а до сада, представа је виђена у Загребу и Аргентини.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести