Премијера представе за завршетак сезоне

У Народном позоришту Кикинда вечерас је премијерно изведена представа “Трезнилиште” по мотивима комада “Бајка о мртвој царевој кћери”, “Праћка” и “Мурилин Мурло” Николаја Кољаде. Адаптацију су урадили Мина Ћирић, Галина Максимовић, Неда Гојковић и Маша Радић, а редитељ је Стеван Бодрожа. Овом премијером се завршава сезона у кикиндском позоришту.
trezniliste kikinda.jpg
Фото: Народно позориште Кикинда

Представа “Трезнилиште” је у Кикинди настала у копродукцији Установе културе “Вук Стефановић Караџић” из Београда, Народног позоришта из Ужица, Књажевско-српског театра из Крагујевца, “Пулс театра” из Лазаревца и Спортско-културног центра Обреновац.

"Трезнилиште је место где у Русији полиција одводи пијанце да проведу дан-два док им алкохол не нестане из крви и док не буде безбедно да их пусте кући. Видео сам неколико фотографија снимљених у овој "институцији". Верујем да нема страшнијег начина за буђење из било какве опијености од постепеног долажења себи у једном таквом простору, јер је то место где нико не може да оствари, по мишљењу разних лекара душе, основну дужност сваког човека, да воли и прихвата себе. Ликови три Кољадине драме које су преплетене у овој адаптацији не воле себе и трагају за срећом на погрешним местима", рекао је редитељ Стеван Бодрожа, поводом премијере.

Пошто је реч о великој коопродукцијској сарадњи, директор Народног позоришта у Кикинди Бране Маријановић верује да ће шест кућа и након премијере добро да сарађује.

"Први пут радимо овако велику коопродукцију. Пошто ће свако наредно извођење “Трезнилишта” захтевати обимну и добру координацију учесника, надамо се да ћемо и у постпродукцији имати међусобно разумевање и да ћемо имати добру сарадњу, како би се представа што дуже одржала  на репертоарима свих кућа ", каже Маријановић.

Превод  Кољадиних драма је урадио Новица Антић, сценографију за представу Тамара Бушковић, а костиме Владислава Јолyић. Играју: Жељко Максимовић, Душан Матејић, Ана Тодоровић Диало, Тијана Чуровић, Бојана Зечевић, Михаило Лаптошевић, Ђорђе Марковић, Михаела Стаменковић, Исидора Рајковић, Ђорђе Симић и Милан Зарић.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести