Премијере и фестивали током јуна у позориштима у Новом Саду и Војводини

Културна смотра “Позорница под звездама” је почела у продукцији Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду и трајаће до 26. јуна на крову Тржног центра “Променада”.
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Спектакл концерт “Рок опера” уз поднаслов “Who Wants to Live Forever” биће изведен 12. јуна као посвета недавно преминулом пијанисти Александру Бањцу, са многим гостима.

Тим концертом Новосадског биг бенда и Оркестра и чланова Хора Опере СНП-а диригује Федор Вртачник, а у оквиру те “Рок недеље” публика ће гледати и представу СНП-а „Ко је убио Џенис Џоплин?“.

Циклус концерта “Приче на задату тему” приредиће 16. јуна “Concerto Briliante” Марте Драгаш (виолина) и Александра Ђермановића (клавир).

Следи филмска недеља, коју покреће биоскоп Синплекс Променада, као ревија филмских класика, где су на репертоару култни филмови домаће баштине, док ће финале представљати велики концерт филмске музике „Звиждук у осам“ 19. јуна на самом крову.

У питању је омаж двојици непролазних музичара који су на жалост изгубили недавно битку са корона вирусом - чувеном филмском композитору Зорану Симјановићу и певачу Ђорђу Марјановићу.

Филмску недељу пратиће одмах оперска недеља 23. и 26. јуна са два концерта за љубитеље опере - концерти солиста и Оркестра СНП-а „Dolce Vita“ и „Оперетске приче на задату тему“ - најпознатији одломци антологијских дела „Слепи миш“, „Књегиња чардаша“.

Иако најављена за јун, премијера нове драмске представе СНП-а “Голманов страх од пенала” према роману аустријског књижевника - Нобеловца Петера Хандкеа, у драматизацији и режији Ане Ђорђевић, ипак је померена за јесен, на сцени „Пера Добриновић“.

У представи чије пробе трају од марта, играју: Марко Марковић, Милован Филиповић, Бојана Милановић, Сања Ристић Крајнов, Николина Спасић, Бојана Тушуп, Марко Савковић, Тања Пјевац, Вишња Обрадовић, Пеђа Марјановић, и други.

СНП је имао запажене премијере током пандемије - “Бура” Вилијама Шекспира, у режији Кокана Младеновића, “Велика депресија” Филипа Грујића, балет “Мадам Батерфлај” и “Вишњик” А. П. Чехова, редитеља Радослава Миленковића.

Новосадско позориште (Ујвидеки Сзинхаз) после адаптације дела “Мефисто” Клауса Мана, у режији Бориса Лијешевића, сезону завршава 17. јуна премијером драмске исценације романа “Блудни дани куратог Джонија” споменутог Филипа Грујића, у режији Јоване Томић.

Народно позориште Сомбор има свој чувени традиционални Позоришни маратон, који ће се одржати од 9. до 13. јуна, и у тих 5 дана ће пружити публици пресек нових представа Србије.

Тако ће првог дана наступити Београдско драмско позориште са два наслова - “Кишне капи на врелом камењу” Рајнера Вернера Фасбиндера, у режији Југа Ђорђевића, као и “Пластелин” Василија Сигарова.

НП Сомбор ће се представити и својим новим продукцијама у време пандемије као што је мелодрама “Трамвај звани жеља” Тенесија Вилијамса, у режији такође Југа Ђорђевића, као и “Усамљени запад” Мартина Макдоне, редитеља Стефана Гајића.

Дуо драма “Гидионов чвор” гостује из Градског позоришта Бечеј, док познати комад Александра Аце Поповића “Кус петлић” НП Суботице стиже у новом редитељском читању Милана Нешковића.

Театар Ругантино из Загреба ће приказати дело “Увијек ће нам остати љубав” према комедији “Чорба од канаринца” Милоша Радовића.

На правом позоришном маратону гостује и Атеље 212 са драмом “64” Тене Штивичић, у режији Алисе Стојановић, а биће изведен и концерт “Брехт није класичан поп” на коме наступа вокал и гитара - Леа Јевтић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести