Преминула глумица Татјана Бељакова, Георгина из Радована Трећег

БЕОГРАД: Глумица Татјана Бељакова, дугогодишња чланица београдског Атељеа 212, преминула је у 88. години живота, саопштио је данас њен колега из чувене представе "Радован Трећи" Милан Цаци Михаиловић.
2
Фото: Youtube Printscreen

"Отишла је у вечност права дама, моја драга колегиница,моја дивна партнерка, мој искрени пријатељ.Мир Њеној души!", написао је Михаиловић на свом фејсбуку.

Бељакова је играла Георгину у чувеној представи драматурга Душана Ковачевића и редитеља љубомира Драшкића "Радован Трећи" која је премијерно изведена 30. децембра 1973. године у Атељеу 212, где је играна до смрти тумача насловне улоге Зорана Радмиловића 1985. године.

Прву филмску улогу је остварила у филму "Велики и мали" (1956) редитеља Владимира Погачића, а играла је и у његовој "Пукотини раја" (1959), затим "Другу председнику центарфору" (1960), "Нема малих богова" (1961) са Миодрагом Петровићем Чкаљом и Мијом Алексићем, "Љубав и понека псовка" (1969) Антуна Врдољака и другима. од серија појављивала се у "Куда иду дивље свиње", "Врућ ветар" и другима.

Татјана Бељакова рођена је на Мљету, 1. јануара 1934. године. Завршила је Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.

Била је од 1956. године члан Београдске комедије, затим Савременог позоришта, а у Атељеу 212 од 1961.[2]

У једном интервју је изјавила о свом пореклу: "Рођена сам у Далмацији, на Мљету, по националности сам далматинска Рускиња из Земуна. Деда је био царски официр, мој отац лекар. Рат нам је све узео, а љубав дала снагу да недаће преживимо…

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести