Проглас због смене Хубача, Радивојевић одбио место директора Драме НП

БЕОГРАД:  Око 30 уметника и сарадника драме Народног позоришта објавило је данас проглас у којем се тражи смена управника Народног позоришта Дејана Савића и преиспитивање разлога за смену Жељка Хубача. 
Pres konferencija  umetnika i saradnika drame Narodnog pozorišta  Foto: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr
Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Током прес конференције, која је почела читањем прогласа, објављено је и да је у међувремену нови директор драме Југ Радивојевић поднео оставку, што су присутни уметници у београдском Медија центру поздравили аплаузом. 

Међу потписиницима прогласа су Наташа Нинковић, Нела Михајловић, Татјана Мандић Ригонат, Вања Ејдус, Ненад Стојменовић, Вук Костић, Олга Одановић, Нада Шаргин и други и сви они се слажу да је Хубач на месту директора драме остварио изванредне резултате. 

У прогласу стоји да су наведени разлози за Хубачеву смену попут измене визуре драмског репертоара и недовољне упослености ансамбла “цинични, чак и опасни, јер су позоришту донели 107 награда на домаћим И међународним фестивалима у протекле три године” .Наводе и да се оглашавају у знак протеста због “бахатости управе Народног позоришта на челу са управником Дејаном Савићем, а да је врхунац те бахатости смена Жељка Хубача”. 

Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Једна од потписиница Татјана Мандић Ригонат рекла је новинарима да је важно да директор драме познаје савремене токове драмског стваралаштва, да уме да направи репертоар и ансамбл и додала да је Хубач у томе успео. “Начин на који је смењен је шамар, не само њему и његовом квалитету већ свим уметницима Народног позоришта, као и сарадницима који су допринели и створили те уметничке вредности”, рекла је Мандић Ригонат. 

Жалба да Хубач мења репертоарску визуру је, оцењује, непрофесионална, неозбиљна и дубоко лажна.Наводећи да директоре сектора поставља управник позоришта, Мандић Ригонат истиче да они не смеју бити “марионете”. Она је одбацила оптужбе управника позоришта да иза њих стоји нека политичка организација: 

“Ми смо уметници. Имамо право да јавно иступамо у медијима. Пробао је да спинује, да иза нас стоје политицке снаге. И због тога, такође, треба да буде смењен. Негира нас као уметнике и људе на тај нацин”, рекла је мандић Ригонат и навела да је Савић сада довео у кризу Народно позориште, јер, како каже, драма окрива две трећине репертоара. 

Министарство културе не сме да ћути, рекла је Мандић Ригонат. 

О Хубачу су говорили и Бане Видаковић, Олга Одановић, Душанка Стојановић Глид, Нада Шаргин…

Југ Радивојевић одбио место директора Драме НП

БЕОГРАД:  Редитељ Југ Радивојевић обавестио је данас Управни одбор Народног позоришта да моли да га разреше именовања на место директора Драме, због политизације и атмосфере која је створена.

Народно позориште саопштило је у понедељак да је, на основу Статута и овлашћења управника, Дејан Савић донео одлуку да први човек Драмског сектора наше највеће и једне од најзначајнијих институција културе, у наредном периоду уместо Жељка Хубача буде Југ Радивојевић, угледни и афирмисани позоришни и филмски редитељ. 

Тим поводом Радивојевић је послао отворено писмо Управном одбору Народног позоришта у Београду у којем наводи да је "смена господина Жељка Хубача изазвала оштру поларизацију у ансамблу ''Драме'', а самим тим и потпуно нарушила атмосферу у истој и сматрам да би мојим доласком на чело ''Драме'' било немогуће у таквим околностима стварати и спроводити даље планове" 

"Дошло је и до политизације читавог случаја који додатно отежава ионако комплексну ситуацију. Молим да ме разрешите именовања на место директора Драме Народног позоришта, како би се кућа вратила својим редовним активностима, а ја на место редитеља Драме, које ми припада", навео је Радивојевић у отвореном писму УО Народног позоришта. 

Досадашњи директор Драме Жељко Хубач није желео да коментарише своју смену с места директора Драме Народног позоришта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести