РЕПЕРТОАР ЗА ПОЖЕЛЕТИ Зоран Ђерић о годишњим плановима СНП-a

В. д. управника Српског народног позоришта, др Зоран Ђерић у првом делу сезоне крајем прошле године већ је набројао седам премијера. Пет је било драмских, међу којима се као најуспешнија води “Скупљачи перја” по чувеном филму Саше Петровића. Балет СНП-а је извео “Копелију”, што је значајно обогатило једину сталну плесну сцену у граду, а Опера СНП-а је на свој репертоар премијерно додала “Травијату” и обновила поставку дела “Еро с онога свијета”.
з
Фото: СНП промо

У интервјуу за сајт Српског народног позоришта, Ђерић подсећа да је током лета на сцени „Јован Ђорђевић“ после дугог временског периода поправљена ротација, чији је потенцијал већ искоришћен на премијери “Травијате”. На сцени „Пера Добриновић“ су замењени цугови и такозвана “горња сценска техника”, а набављен је и нови микс пулт, што је дало резултат у драмским премијерама представа „Бертове кочије или Сибила“ и „Скупљачи перја“.

Драма планира десет премијера, по пет на обе сцене. Опера три, а Балет СНП-а још једну - „Оте

Уз најлепше жеље, да СНП наставља да уједињују љубитеље добре музике, књижевности, глуме, Зоран Ђерић је истакао да има амбициозне планове и за наставак сезоне.

- Драма планира десет премијера, по пет на обе сцене. „Искупљење“ по роману Бранимира Шћепановића, у драматизацији Слободана Обрадовића, а у режији Вељка Мићуновића, у априлу 2024. У истом месецу се очекује реализација пројекта „Ослобођено позориште“ у режији Хариса Пашовића. Пројекат финансира Креативна Европа. У мају очекујемо премијеру „Покондирене тикве“ Јована Стерије Поповића коју ће режирати млади словеначки редитељ Јуш Зидар. У другом делу сезоне очекују нас „Балканска лепотица“ по роману Ласла Вегела, у режији Андраша Урбана и „Центрифугални играч“ Тодора Манојловића, у режији Југа Ђорђевића. Кренули смо већ са припремом „Мишје грознице“ Александра Поповића, коју режира млади српски редитељ Ђорђе Нешовић. Премијера се очекује већ у фебруару 2024. године. На Камерној сцени планирамо инсценацију комада „Незаборавак…“ младе драматуршкиње Мине Петрић, у режији Тамаре Митровић, као и „Водопаде“ Сташе Бајац, у режији Ирене Поповић Драговић.

Неће само Драма СНП-а бити запослена у 2024. Опера планира премијеру „Демона“ по истоименој поеми Михаила Љермонтова, композитора Антона Рубинштајна. Биће ово праизведба у Србији, као и на Балкану. Пре “Демона” публику очекује премијера једине танго опере на свету и јединог оперског дела Астора Пјацоле, „Марија из Буенос Ајреса“. Поводом 100. смрти композитора Ђакома Пучинија, биће изведена опера „Ђани Скики“. Планира се и реализација Летњег оперског фестивала...

Балет СНП-а ће имати још једну велику премијеру. Реч је о балету „Отело“ за који је либрето настао по истоименој Шекспировој трагедији, на музику Лудвига ван Бетовена. Кореографи су Крунислав и Гордана Симић. Премијера је планирана за мај 2024. године.

К. Р.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести