Савић: Дела српских стваралаца у фокусу у 2018. години

БЕОГРАД: У фокусу текуће, 150. сезоне Народног позоришта у Београду биће српски ствараоци и њихова дела, што управник националног театра Дејан Савић сматра дугом те инстутуције према домаћем стваралаштву. 
savic, tanjug video
Фото: Дејан Савић, фото: Танјуг (Видео)

Он подсећа да су раније изводили дела и Биничког, Божића, иницирали оперу "Поп Цхира и поп Спира" Дејана Деспића у Новом Саду, а за јубиларну сезону одлучили су се за велике ауторе и дела специфичне тежине са жељом да се она што дуже задрже на репертоару. 
Савић је у интервјуу Танјугу најавио премијерно извођење опере "Ленка" Мирослава Штаткића и последњег дела нашег најзначајнијег оперског композитора Петра Коњовића - "Отаџбина", а Оперски студио има намеру да уради прву српску оперу "На уранку" Станислава Биничког. 
Балет ће имати две премијере у јубиларној сезони - на музику Ивана Јевтића о великом сликару Сави Шумановићу и "Хазарски речник" по истоименом делу Милорада Павића у кореографији Роналда Савковића. 
Драма ће изаћи са представма "Нечиста крв" Боре Станковића у режији Милана Нешковића, "Балкански шпијун" Душана Ковачевића који ће режирати Татјана Мандић Ригонат, Андрићеву "Травничку хронику" поставиће Никита Миливојевић, а Нушићеву "Ожалошћену породицу" Јагош Марковић. 
"То осликава велике могућности Народног позоришта у овом моменту. То су аутори који су несумњиве величине не само код нас, него и у свету и ту није било великих премишљања. Само међу драмским ауторима имамо једног нобеловца (Андрић), једног живог класика (Ковачевић) и двојицу великана, у фотељи једног од њих управо седим (Нушић)", истакао је Савић. 
Обележавање 150 година Народног позоришта и век од оснивања Опере НП 2020. године, почеће, како најављује управник, 18. јануара извођењем Нушићеве "Ожалошћене породице", дан уочи обележавање 80 година од смрти највећег српског комедиографа и некадашњег управника националног театра. 
Биће постављена и изложба Фондације Бранислав Нушић - "Нушић као дипломата". 
Покренута је израда Енциклопедије Народног позоришта, штампаће се монографије уметика, у плану је низ изложби у Музеју НП, ради се и серијал о позоришту у продукцији РТС-а, а Савић каже да су аплицирали, заједно са Филмским новостима и Архивом Србије, за снимање филма о историји националног театра те размишљају и о објављивању ДВД издања са најзначајнијим представама. 
Управник националног театра наглашава да јубилеј треба искористити и запоцецти изградњу или бар објавити да ће се зидати нова зграда Народног позоришта на месту садашњег Стакленца на Тргу Републике где би се пођеднако играле и драмске и оперске и балетске представе, која би била повезана са постојећим здањем, а све допуњено подземном гаражом која представља један од основних проблема свих институција у центру града. 
Други важан задатак је уређење фасаде, седишта на великој сцени, тоалета, промена система грејања. 
Указавши на значај гостовања и повезивања са театрима и уметницима у региону и шире, на копродукције и размену костима и декора са другим позориснсим кућама чиме се умањују средства за реализацију представа, Савић је за јубиларну сезону најавио гостовање у Италији и Уједињеним Арапским Емиратима. 
"Имамо одличну сарадњу и са Кином и Русијом. Александријски театар долази овде и ми ћемо ићи тамо. Бугарски ''Иван Вазов'' театар ће доћи у госте и ми ћемо узвратити посету. Балет има уговорено гостовање у Театру Карло Феличе у Ђенови. Код нас ће гостовати велика имена из света опере и балета", истиче управник, подсећајући на улогу културе и њеног универзалног језика у обнављању старих и грађењу нових веза. 
Савић сматра да Народно позориште данас мора да буде сцена на којој ће млади, деца, људи који до сада нису били у позоришту, први пут погледати неку представу и заволети театар. 
Он скреће пажњу на значајну едукативну улогу националног театра који треба да буде у току са школском лектиром, али исто тако, наглашава он, Народно позориште за љубитеље и познаваоце мора да буде место на коме ће бити за свакога понешто. 
"Ту мора да буде и антике и романтике и модерне и авангарде и националних школа и велико одељење домаће уметности", рекао је Савић додавши да се труди да се држе те мисије и одрже висок квалитет представа упркос гашењу 111 места и природном одливу још 30 људи због чега су на историјском минимуму што се тиче броја људи. 
Са поносом истиче пуне сале и да је немогуце наћи улазнице за "Лабудово језеро", "Травијату", "Тоску", "Кармен", али и подвлачи да ко год дође на врата НП, неће бити враћен. 
"Када ме питате о будућности, то је као са Српском православном црквом или Српском академијом наука и уметности, код нас мали корак заправо је велики потрес у култури, уметности, друштву. Што се тиче репертоара, ми смо одавно аванграда, узор и пример свима", рекао је Савић и подсетио на жељу да поново изграде театар на Ђумруку и тиме на адекватан начин обележе почетак позоришног живота у Србији. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести