Седам представа на „Позоришном пролећу” у априлу у Шапцу

Фестивал “Позоришно пролеће” биће одржан од 8. до 16. априла у Шабачком позоришту, а оснивач и селектор Зоран Карајић одабрао је седам представа за такмичарски програм.
р
Фото: С. Трифуновић

За награде четвртог фестивала такмичиће се “Балкански шпијун” Народног позоришта из Београда, “Петријин венац” Атељеа 212, “Корешподенција” Звездара театра, “Вештице из Салема” Српског народног позоришта, “Тартиф” Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта, “Хроника паланачког гробља” Крушевачког позоришта, “Ујка Вања” Југословенског драмског позоришта, а у част награђених биће изведена представа “Лимунација” Народног позоришта Ниш. Карајић је констатовао да је била врло узбудљива позоришна сезона, да је погледао 47 представа и том приликом се наметнула тема па и сам наслов овогодишњег издања фестивала “Неприлагођени класици”.

“Имамо врло значајне писце, одличне редитеље, сјајне глумачке ансамбле и резултат су одличне представе”, рекао је Карајић истичући да је провео цео живот борећи се да покаже да и ван престонице постоје позоришта. Председник Уметничког савета фестивала драмски писац и академик Душан Ковачевић, пореклом из Шапца, рекао је да ће публика видети оно најзанимљивије из позоришта у Србији и додао да им је циљ да омогуће публици и у малим градовима да гледају представе и да не морају да возе до Београда или Новог Сада.

“Срећом скоро сваки град има свој фестивал и позоришта се труде да гостују на тим фестивалима, а позориште је најузбудљивије и најпролазније јер се заснива на том сусрету публике и глумаца који траје само једно вече”, истакао је Ковачевић.

Чланица Савета глумица Мира Бањац је рекла да је последњих годину дана имала здравствених проблема и да нема увид у репертоар позоришта, док је у претходном периоду била “велика путница и радозналица”, додавши да је срећна што је на челу Шабачког позоришта млада жена са великим искуством (Милена Миња Богавац).

Жири који чине редитељ и писац Карпо Година (Љубљана), глумац Никола Ристановски (Скопље) и редитељ и професор Петар Куков (Софија), доделиће седам награда: за најбољу представу, режију, најбољу мушку и женску улогу и три награде по избору. Новинарски жири у саставу: Теофил Панчић (Време), Александра Ћук (Данас) и Гордана Мањенчић (РТС), доделиће награду “Залог за будућност” младом глумцу за кога оцене да има могућности да постане велики. Од ове године и публика ће додељивати награду.

Фестивал ће отворити писац Светислав Басара, а пратећи програм је, према речима Миње Богавац, замишљен тако да фестивал искорачи из зграде позоришта. Поред округлих столова које ће водити театролог Драгана Бошковић, биће организовани улична изложба, кореографски перформанс, програм за децу, радионица позоришне критике и пројекција кратког документарног филма о фестивалу. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести