Шекспир фестивал од 2. до 6. јула у Чортановцима

БЕОГРАД: Овогодишњи Шекспир фестивал, интернационална позоришна манифестација савремених продукција дела највећег енглеског драмског писца, биће отворен 2. јула у Вили Станковић у Чортановцима и трајаће до 6. јула, саопштено је данас на конференцији за медије одржаној у овој резиденцији.
2
Фото: Dnevnik.rs

„Радујемо се што смо поново у игри, иако је у ово тешко време било јако мучно доћи до овог симболичног репертоара“, изјавио је Никита Миливојевић, иницијатор и директор ове манифестације.

Како је најавио, главни програм фестивала ће у аутентичном средњевековном амбијенту Виле Станковић отворити представа „Трагедија Хамлета“ чувеног Питера Брука у режији Ги Пјера Кула, а извешће је француски театар “Des Lumires er des Ombres“.

Другог дана ће на истој локацији наступити Народни театар Битола из Македоније комадом редитеља Андраша Урбана “History of motherfuckers - Koriolan“.

Након тога биће изведен и „Мој Шекспир“ у режији Миливојевића, чији глумци Шекспира смештају у садашњост представљајући га кроз догађаје иза сцене и стечена искуства.

Глумац Светозар Цветковић открио је овом приликом да су Миливојевић и он, поред одабира глумаца, заједно осмислили и концепт користећи податке о Шекспиру који нису тако лако доступни јавности.

„Уз људе без којих се више не може, позвали смо и млађе генерације да нам представе оно што за њих, у време „лаких“ вредности на телевизији и позоришту, представља озбиљну вредност“, казао је Цветковић.

У пратећем програму фестивала публика ће у Културном центру Новог Сада имати прилике да погледа филмске адаптације чувених Шекспирових дела „Кориолан“ у режији познатог британског глумца Рејфа Фајнса и „Буру“ америчке редитељке и сценаристкиње Џули Тејмор.

Чувени „Макбет“ у режији Алесандра Сере и у извођењу “Сардегна Театра“ и “Compagnie Teatropersone“ (Италија), добитник награде “The Premio Ubu Award“ за најбољу представу 2017. године, одложен је за октобар, када ће се приказати у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Миливојевић је оснивање ове манифестације иницирао након премијере представе „Хенри VI” у чувеном „Глоуб“ театру у Лондону у мају 2012. године, са жељом да нам открије Шекспира на један нов начин и негује његова дела у позоришту под ведрим небом, како се онда то радило.

Протеклих година су на фестивалу гостовала позоришта из Велике Британије, САД, Кине, Немачке, Грчке, Словеније, Финске, Ирана, Индије и многих других земаља.

Европска мрежа фестивала званично је уврстила ову манифестацију на листу најзначајнијих на Старом континенту.

Покровитељи догађаја су Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, општина Инђија, Министарство културе и информисања, Град Нови Сад и UNIQA осигурање.

Своју подршку, између осталих, дали су и Српско народно позориште и Академија уметности у Новом Саду и Европски покрет у Србији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести