Шекспир фестивал у јулу, па у октобру

ЧОРТАНОВЦИ: Међународни позоришни "Шекспир фестивал" биће одржан од 1. до 5. јула на главној позорници Виле Станковић у Чортановцима, а потом ће бити настављен на јесен, најавили су организатори.
s
Фото: Ilustracija

И ове године Шекспир фестивал подсетиће нас да је Шекспиров свет - стварни свет, исти овај у којем живимо. У њему, поново откривамо: ''сем нестварнога - ништа стварно није''. Ми смо зато опет старији, бар за годину дана, а Шекспир је поново млађи, рекао је директор и основач фестивала Никита Миливојевић на конференцији за новинаре.

Како је најављено, "Шекспир фестивал" ће отворити плесна представа "Хамлет” италијанске плесне трупе "Имперфект денсерс компани" под уметничким руководством својих оснивача Валтера Матеинија и Ине Броек, а другог дана је на програму "Укроћена горопад” у режији македонског редитеља Дејана Пројковског.

"Ромео и Јулија и друге катастрофалне љубави" из Норвешке проглашен је најбољим на конкурсу за најоригиналнији уметнички концепт Шекспировог дела "ShakeSPHERE 2021/2022" Европске мреже Шекспир фестивала чиме је стекао право учешћа на Гдањск Шекспир фестивалу, Крајова Шекспир фестивалу, Хелсингор Хамлет сценен фестивалу и Шекспир фестивал у Србији, саопштили су организатори.

Први део "Шекспир фестивала затвара представа "Хамлет – Евиденција злочина једне монархије" редитељке Ливије Пандур у извођењу Казалишта Марина Држића из Дубровника.

Како је најављено, други део "Шекспир фестивала" предвиђен је за октобар и новембар, када долази британска позоришна трупа "Форсд ентертејнмент" која у представи "Сабрана дела: Са Шекспиром за столом" са шест извођача ствара сажете верзије свих Шекспирових комада користећи колекцију свакодневних предмета на позорници коју представља један обичан сто.

"Шекспир фестивал" у завршницу улази премијером представе "Макбет" у режији Миливојевића, у продукцији "Шекспир фестивала" уз учешће Српског народног позоришта, Београдског драмског позориште, фестивала Град Театар Будва и Новосадског позориште, док ће у октобру Позориште лектира "Владимир Јевтовић“ представу "Ромео и Јулија“ извести за средњошколце општине Инђија.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести