Слепа мрља, нова драмска премијера у СНП-у

Познати румунски редитељ Андреј Мажери, уз инострани тим, последњих месец дана ради у Српском народном позоришту, где припрема представу „Слепа мрља“, која ће премијерно бити изведена 15. априла на сцени „Пера Добриновић“.
д
Фото: В. Величковић

Представа је заснована на познатим античким трагедијама, односно замисао редитеља Мажорија је да Еурипидове „Бакхе“, те Софоклове „Краља Едипа“ и „Антигону“ повеже у једну представу, стварајући текст који ће, по његовим речима, бити веома снажан. Такст су написали Космин Станила и Ионут Сочу, а на српски је превела Иоана Флора.

– Андреј Мажери се определио за комбинацију три античке трагедије које имају заједнички именитељ -  породица или повратак кући. Али, представа поставља, данас чини се очита, питања у друштву. Између осталог, и то шта значи бити слеп? Да ли је слепило веће када је стварно, физичко, или је горе оно слепило које је метафорично? Код нас у језику постоји тај израз бити слеп код очију, и мислим да се он може и у овој представи препознати и применити. Доста тога, истина, реферише на мит и Софоклове трагедије, те је стога и стварно слепило значајан сегмент представе, што као казна, искупљење или покушај главних ликова да на тај начин премосте грехе које су учинили – објашњава Милован Филиповић, директор Драме Српског народног позоришта, у којем подсећају да античка трагедија на сцени СНП-а није постављена последњих 50 година.

Филиповић додаје да је овај месец у СНП-у у знаку обележавања године титуле Новог Сада - ЕПК, и да је посвећен младим уметницима, као што је, између осталих, и редитељ ове представе. Мажери је завршио Универзитет Бабес-Бољаи, који се налази у румунском граду Клуж-Напока, где је тренутно докторанд. Од 2014. сарађује са бројним позориштима, а тренутно у Букурешту поставља већину својих представа. Добитник је неколико националних награда, а представа у његовој режији „Мале дворске даме“, изведена на Букурештанском националном позоришном фестивалу, сврстала га је међу најрелевантније младе редитеље у региону.

– Желим да сазнам о вашој култури од овдашњих уметника и глумаца, јер радити на другом језику није једноставно, а радио сам тако у Мађарској, а не говорим ни мађарски, ни српски. Зато мислим да су пробе веома важне. Када гледате премијеру, ви не видите редитеља. Ја уживам у уметности коју стварам током проба, и два месеца колико оне трају, веома су важна да се спријатељимо током процеса. Мислим да је то најважније – истиче Мажери.

У представи „Слепа мрља“ играју Хана Селимовић, Бранислав Јерковић, Сања Микитишин, Милован Филиповић, Радоје Чупић, Тијана Марковић, Гордана Ђурђевић Димић, Соња Исаиловић, Аљоша Ђидић, Искра Шимон, Анђела Пашчан,  Николина Спасић, Мина Павлица, Катарина Брадоњић, Даница Николић, Симонида Мандић, Ивана Панчић и Александра Пејић.

Сценографију и дизајн костима потписује Адриан Балкау, кореографију је урадила Андреа Гаврилиу, дизајн звука Адриан Пичореа, а видео дизајн Синиша Цветић.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.3637
Најновије вести