СНП сарађује са позориштима из региона

Представа о свету особа с потешкоћама у развоју Српско народно позориште најавило је да, у сарадњи са партнерима на пројекту ЈУ „Град Театар Будва“ (Црна Гора), „Ист–Вест“ центар из Сарајева (БиХ) и Плесни центар „Тала“ Загреб (Хрватска), у марту ове године почиње рад на другој фази пројекта „Свет могућности / Enabled theatre“.
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

– „Свет могућности“ је први регионални уметнички пројекат који ће кроз двосмерну размену, укључити уметнике, експерте и особе са потешкоћама у развоју као и њихове породице. Својеврсно истраживање кроз одређене форме планираних радионица, које ће се одржавати у партнерским земљама почев од марта месеца ове године, резултираће уметничким делом – представом која ће се играти у све четири земље наредне 2024. године – објашњавају у најстаријем српском театру. – Један од главних циљева пројекта је да публику кроз уметнички израз упознамо и приближимо им свет особа са потешкоћама у развоју и учинимо их више видљивим.

Радним састанком, који је одржан у просторијама „Града театра“ у Будви 30. јануара, озваничен је почетак рада на имплементацији овог пројекта. Како додају у СНП-у, успостављена је методологија рада као и план активности, које ће се реализовати током двогодишње имплементације пројекта. Поред уметничке представе, резултат пројекта ће бити и веб-сајт, намењен особама са потешкоћама у развоју, чија је израда у току. Ово ће, како је истакнуто, уједно бити и први веб–сајт у региону, који ће омогућити особама са потешкоћама у развоју да на креативан начин међусобно деле разне садржаје.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести