СНП: Травничка хроника премијерно у суботу

НОВИ САД: Неке од најлепших реченица на српском језику исписао је Андрић у „Травничкој хроници“, каже редитељ Никита Миливојевић, инспирисан већ дуго да ради на драматизацији и представи.
t
Фото: S konferencije za novinare/snp.org.rs

Зна се да Андрић, додао је, баш и није волео позориште, нити писао за њега.

Овај интроспективни, роман атмосфере ми је зато био изазов, казао је редитељ.

Представа „Травничка хроника“ ради се у копродукцији Српског народног позоришта и Народног позоришта Сомбор. Првобитно је требало да копродуцент буде Народно позориште Београд, открио је директор Драме СНП-а Милован Филиповић, али сплетом околности, међу којима је и фантастичан успех претходне сарадње са Сомборцима, представа „Тартиф“, Андрић се ради у Војводини.

Управница Народног позоришта Сомбор, Бојана Ковачевић, додала је да су оберучке прихватили нову сарадњу са Српским народним позориштем, која за Сомбор значи и првог Андрића, односно Никиту Миливојевића на сцени.

На идеју да могу сценски да решим Андрића, дошао сам још пре неколико година, радећи „На Дрини ћуприја“ у Дизелдорфу. Срећан сам што га радим баш у Новом Саду, где се осећам добродошлим, а тим са којим се чујем и разумем, у стању је да надогради оно што ми је у глави, рекао је још на конференцији за новинаре, најављујући премијеру у Новом Саду, после које ће уследити и она у Сомбору, 16. октобра, Никита Миливојевић.

Кореографкиња Амалија Бенет, која је већ неко време стални део Миливојевићевог креативног тима, сматра да је лепо, после искуства у иностранству, „вратити Андрића кући“. Иако је међународн познат писац, и свуда ођекују његове приче и значења, за њу је посебно драгоцено да види како ће са тим комуницирати људи који га најбоље разумеју.

Глумачки ансамбл представе састављен је из чак четири позоришта. Поред позоришта копродуцената, ту су још глумци из Позоришта младих и Шабачког позоришта. Ова комплексна подела, донела је и шале на конференцији за новинаре, поређења да је Андрић причао о четири религије на истом простору, а сада четири позоришта раде на једној сцени...

Глумац Зоран Карајић, један од ветерана, нашалио се да га хронике прате цео живот. Од почетка каријере, пре скоро пола века, када је играо у „Хроници о Мармеладовима“, сада у Андрићевој, једне се једва решио – алкохола. Његов ангажман много је значио млађим колегама, који су здушно подржали једни друге, и редитеља.

Први пут радим с Никитом Миливојевићем и велика је радост када редитељ мисли као ја, рекла је глумица Тијана Марковић, уз осмех, додавши да је за њу лик Ана Марије један од највећих женских ликова светске литературе.

Глумица Марија Меденица навела је пак да се на сцени Српског народног позоришта управо дешава она Симовићева реченица о танкој линији између живота и позоришта.

У глумачкој подели су још: Бранислав Јерковић, Марко Марковић, Душан Вукашиновић, Југослав Крајнов, Иван Ђурић, Александар Гајин, Душан Јакишић, Небојша Савић, Миросла Фабри, Нинослав Ђорђевић, Марко Савковић, Владимир Милојевић, Соња Исаиловић. Композитор је Димитрис Камаратос, костимографкиња Марина Сремац, видео уметници Роберт Гонди и Предраг Новковић, а сценографију је, уз редитеља Никиту Миливојевића, радио Жељко Пишкорић.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести