Српско народно позориште у октобру гостује у Јужној Кореји

„На Дрини ћуприја”, најгледанија представа Српског народног позоришта у последњих неколико година, коју је инспирисан романом нобеловца Иве Андрића на сцену нашег најстаријег професионалног театра поставио Кокан Младеновић – у октобру ће гостовати у Јужној Кореји!
е
Фото: Српско народно позориште

Позив је упутио Seoul Performing Arts Festival, једна од највећих театарских смотри у том делу света, на којој ће „Дрина” бити изведена чак три пута...

– Недавно нам се јавио уметнички директор СПАФ-а, који је чуо за представу, послали смо му снимак са преводом, Корејци су врло брзо позитивно одговорили и у Сеулу нас очекују 7. октобра. Иначе, у питању је изузетно важан фестивал, на којем учествују релевантне представе из Европе, САД, наравно из Азије.. И заиста је велико признање што ћемо се наћи у том друштву – каже за „Дневник” директор Драме СНП-а Милован Филиповић.

Извођење „Дрине” у Сеулу је прво велико гостовање СНП-а још од одласка са „Бродом за лутке” у Њујорк пре неколико година и без сваке сумње допринеће афирмацији српског театра на светској позоришној сцени. А о томе колико је у питању сложен и продукцијски подухват сведочи податак да ће сценографија на пут кренути бродом средином августа, што ће за последицу имати чињеницу да се због тога ова представа код куће неће моћи играти практично до Нове године.

Када је реч о наступима ансамбла Драме СНП-а у нешто ближој околини, ових дана је представа „Аника и њена времена” изведена у Бањалуци на Данима Петра Кочића, док је „Отпор” био део подгоричког Фестивала народних позоришта региона. „Дрина” сутра гостује на Буциним данима у Александровцу, а потом ће од 14. до 16. јуна „Аутобиографија” бити извођена у Грачаници, Звечану и Краљеву. За последњи дан јуна предвиђено је путовање у Осијек на тамошње Културно лето са „Виолинистом на крову”. 

Стигли су позиви и на неке летње фестивали, попут Тврђава театра у Смедереву („Аника”) и Барског љетописа („Илустрована енциклопедија нестајања”). Ипак, централни ангажман у том периоду биће копродукција са Будва Град Театром на реализацији драме Фредерика Гарсија Лорке „Крваве свадбе” у режији Игора Вука Торбице. Већи део поделе је из СНП-а, премијера је планирана за 9. август у Будви, а том ће представом у октобру бити отворена и нова драмска сезона у Новом Саду.

М. Стајић    

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести