Стеријино позорје копродуцент представе „’Ајдуци” у Грачаници

- Стеријини “’Ајдуци” су својевремено били извођена драма. Привукао ме наслов и две врсте значења које везујемо за хајдучију.
pozoriste scena pixabay
Фото: pixabay.com

Једно је романтизовано, а друго историјски више оправдано - навела је редитељка Анђелка Николић, најављујући рад на представи која ће бити нова копродукција Стеријног позорја, овај пут у сарадњи са Народним позориштем Приштина, са седиштем у Грачаници. - Стерија је према хајдуцима имао амбивалентан однос. Мене је занимало како често нешто добро може да буде изговор за нешто лоше, за насиље. Прича о здруживању две хајдучке групе кореспондира са стварањем мита о хајдучком покрету. Све то данас резонује, на пример, са појавом тероризма.

Анђелка Николић се радо, али и са извесном тремом, јер први пут ради у Грачаници, одазвала на позив копродуцената. Драмска баштина је веома интересује, поготово она која се може сматрати скрајнутом. Зато је недавно у Књажевско-српском театру режирала драму Јоакима Вујића “Негри”. Велики успех ове представе, али и сарадња са Анђелком Николић на представи “Пред свитање” Филипа Грујића, у копродукцији са Атељеом 212, управо је била разлог управе Стеријиног позорја да је позове да режира “’Ајдуке”.

- Марибор, Бриони, Загреб, Бањалука, Кикинда, Вршац, Београд - набројао је директор Стеријног позорја Мирослав Мики Радоњић само неке од градова где су радили копродукције. - То је један део мисије Стеријиног позорја.

У склопу послова Стеријиног позорја, Радоњић је најавио нови број зборника научних радова који ће се бавити управо баштином на маргинама, нови број часописа “Сцена”, нова театролошка издања, а до краја године и апликацију за дигиталну документацију годишњака позоришта Србије. У току је избор за најбољи домаћи оригинални драмски текст, а директор Стеријиног позорја је рекао да је започео и нови селекциони процес за фестивал. Селектор Миливоје Млађеновић већ је одгледао десетак представа, а остаје да се види да ли ће епидемиолошке околности дозволити да се он приведе крају на време.

Подсећајући на успешно фестивалско издање Стеријиног позорја упркос одлагању и епидемиолошким околностима, члан градског већа Новог Сада за културу, Далибор Рожић, изразио је наду да ће следеће године фестивал бити одржан у традиционаном термину. Рожић је подржао даљи рад Стеријиног позорја, посебно радостан због најављене копродукције са Народним позориштем Приштина. 

Директор Народног позоришта Приштина, са седиштем у Грачаници, Предраг Радоњић, изузетно је задовољан уговореном сарадњом са Стеријиним позорјем на продукцији представе “’Ајдуци”. Он сматра да је реч о једном од најзначајнијих подухвата у актуелној сезони.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести