Суботички фестивал „Дезире“ завршава се вечерас концертом „Лајбаха“

СУБОТИЦА: Промена тона, од позоришта, преко филма, до концерта, обележиће данашњи, последњи дан 10. фестивала „Дезире“, који је протекле недеље загрејао атмосферу у хладној Суботици.
1
Фото: А. Бучевски

Пројекција филма „Дан ослобођења“, документарни мјузикл о наступу „Лајбаха“ у Северној Кореји, затим и концерт овог словеначког бенда, уз представу „Хорион“ Реке Сабо (Симптоми, Будимпешта) програми су затварања још једног веома квалитетног и посећеног „Дезиреа“, у организацији Позоришта „Деже Костолањи“.

Река Сабо и њена трупа „Симптоми“, која негује углавном физички, плесни театар, своје гостовање на „Дезиреу“ почела је још прекјуче, наступом на „Академији Дезире“, као и изведбом представе „Слатински цвет“. Открила је да је највише занимају граничне теме и подручја у којима уметност још увек није пронашла етаблирани израз. Тако се у представи „Слатински цвет“ првенствено бавила старошћу, односом младих према њој, док је у представи „Хорион“ као непознату уметничку тему истраживала феномен порођаја, то јест рођења.

Својеврстан програмски блок последњих дана „Дезиреа“ добило је и Народно позориште Битољ (Македонија). Прво је изведена представа „Но(је)ва Македонија“ Кокана Младеновића, а затим и „Доктор Фауст“ по мотивима дела Кристофера Марлоа, у режији Андраша Урбана.

Кокан Младеновић, који се на „Дезиреу“, у складу са фестивалским мотом „Барбарикум“ и једном анегдотом шалио да се зове Конан Варварин, представу „Но(је)ва Македонија“ радио је као део циклуса у који је сврстао представе „Јами дистрикт“ и „Облак у панталонама“. Реч је о „обрачуну“ са митоманијом коју гаје овдашњи становници, а у Македонији је фасцинацију антиком сатирички претворио у још старију и сјајнију, фасцинацију изабраним народом, митоманијом да је на Шар планини пронађен доказ о траговима Нојеве барке.

О „Лајбаху“ који је прва страна рок група позвана да свира у Северној Кореји, медијски је познато све, а чак је снимљен и документарац, „Дан ослобођења“, који ће данас бити приказан и суботичкој публици. За гостовање у Северној Кореји „Лајбах“ је осмислио албум „Саунд оф мјузик“, а осим тог, у концертном делу програма планирано је да одсвирају и музику коју су снимали за позоришну представу „Тако је говорио Заратустра“, у Словенији.    

И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести