СУСРЕТИ: АНЂЕЛА ПЕЋИНАР, ГЛУМИЦА Отворен простор за теме које ме се тичу

Глумицу Анђелу Пећинар публика Српског народног позоришта већ је имала прилике да гледа у неколико представа. Игра и у најактуелнијима, "Скупљачима перја" коју је по мотивима филма Саше Петровића режирао Дејан Пројковски и представи "Била једном једна земља", коју је по мотивима романа Душка Ковачевића режирао Кокан Младеновић.
а
Фото: М. Ердељи

Ипак, најактуелнија улога за ову младу глумицу Српског народног позоришта је улога Сибиле, у представи "Бертове кочије или Сибила" Велимира Лукића, у режији Ивана Церовића, за коју је пре неколико дана добила Награду "Предраг Пеђа Томановић".

- То је нешто што је доста променило моју каријеру. Омогућило ми је запослење, веће задовољство приликом рада, а сада и ову награду - каже Анђела Пећинар, која је студирала у класи Јасне Ђуричић, на Академији уметности Нови Сад.

Због шминке и костима, глумачке трнасформације, Анђела је непрепознатљива у улози Сибиле. Наводи да игра и у представама "Бура" Вилијама Шекспира, у режији Кокана Младеновића, "Јованча на путу око света" Бранислава Нушића, у режији Золтана Пушкаша. "Мефисто" Клауса Мана, у режији Хариса Пашовића, "Појачало и гитара "Слободана Тишме, у режији Иване Јаношев. Одскора игра и у представи "Не можеш побећи од недеље" Тене Штивичић, у режији Тамаре Кострешевић у Културном центру Рума, граду у којем је одрасла. Улога у тој представи је и њен мастер рад, а сада је и на репертоару Камерне сцене Српског народног позоришта.

Што се тиче представе за коју је награђенба, и саме Награде "Предраг Пеђа Томановић", просуђивање о квалитету њене глуме и односу према раду Анђела Пећинар каже да препушта публици и жирију.

- Мени је лично сатисфакција то што ми се кроз текст представе "Бертове кочије или Сибила" отворио простор да говорим о темам које ме се тичу. Женска перспектива, перспектива слободе за коју мислим да је у овом времену јако битна, ствари су о којима ми је значајно да говорим кроз перспективу свог лика - каже Анђела Пећинар.

Глумица Српског народног позоришта је на проглашењу добитника Награде Задужбине "Предраг Пеђа Томановић", међу којима су још Димитрије Ранђеловић и Емилија Милосављевић, рекла како јој је посебно драго признање због тога што је одраз неговања успомена на важне људе који нису више с нама, што јој је и самој блиско.

- Ја сам пронашла уточиште у позоришту и желим да позориште то буде и многима другима - поручила је Анђела.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести