Све (било) спремно, али Вршачка позоришна јесен ипак на пролеће

ВРШАЦ/НОВИ САД: Фестивалски одбор међународног фестивала класике „Вршачка позоришна јесен“, услед неповољне епидемиолошке ситуације с вирусом ковид -19, а ради очувања здравља публике, глумаца и осталих учесника, донео је одлуку о одлагању. Фестивал је по плану требало да се одржи од 23. октобра до 1. новембра, 28. пут по реду.
pozoriste, zavesa, piksa
Фото: pixabay.com

„Вршачка позоришна јесен“, је у потпуности била припремљена, а на предлог директора и селектора Фестивала Ђуре Мрђе, фестивал ће се одржати у првој половини 2021. године, када епидемиолошка ситуација у земљи то буде дозвољавала. Доносећи и саопштавајући одлуку, Фестивалски одбор захвалио се позориштима, гостима и учесницима, бројној публици на разумевању и одговорности, уз жељу да се што пре сви виде у Народном позоришту „Стерија“, у  Вршцу.

Овогодишњи фестивал, под слоганом „Чему овај живот без љубави“, требао је да буде отворен вечерас, свечаном беседом редитеља Јагоша Марковића. Публици су први требали да се представе домаћини из Народног позоришта „Стерија“, представом „Покондирена тиква“ Јована Стерије Поповића, у режији Ђурђе Тешић. У селекцији су и представе: „Ко се боји Вирџиније Вулф“ Београдског драмског позоришта и Казалишта „Улисес“ (Хрватска), „Калигула“ Народног позоришта Београд и „Женидба и удадба“ Књажевско-српског театра из Крагујевца.

Поред такмичарских представа, предвиђене су и представе за децу, изложба академског сликара Драган Стојкова - „ Мој живот у театру“, промоција монографије „Феликс Пашић – Та дивна женска бића: У позоришту Мире Ступице“, коју је приредио Александар Милосављевић, округли сто „Фестивал у доба короне“, представа у част награђених „Френки и Џони“ у продукцији БеоАрт-а из Београда.

У жири „Вршачке позоришне јесени“, а сада вероватније пролећа, изабрани су позоришни критичар Александар Милосављевић, драмска уметница Драгана Варагић и писац Милош Латиновић. Поред награде за најбољу представу, додељују се и награде за најбољу режију, глумца, глумицу, младог глумца, специјална награда и награда за најбољу представу по оцени публике.

И. Б.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести