Тања Бошковић отвара 5. Бе:фемон

БЕЧЕЈ: Пети Бечејски фестивал монодраме биће одржан од 18. до 21. октобра.
с
Фото: Озрен Грабарић у представи „Дневник једног луђака“

По речима директора Градског позоришта и иницијатора Бе:фемона др Здравка Петровића, минула четири фестивала показала су да у Бечеју постоји интересовање за овај жанр драмског стваралаштва. Прва два издања фестивала била су ревијална, да би потом Бе:фемон добио такмичарски карактер - први лауреат био је Владо Керошевић из Тузле с представом „Кројцерова соната“, а лане се жири определио за „Међуигре 0-24“ Зијаха Соколовића.

„Имајући у виду да славимо мали јубилеј, одлучили смо да овогодишњи фестивал има тему – омаж великим писцима и уметницима”, рекао нам је др Петровић. Од 20 монодрама из Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске и, наравно, Србије, одабрано је седам представа које ће бити изведене на сцени „Радослав Златан Дорић“ Градског позоришта Бечеј. Част да сутра у 20 сати отвори јубиларни фестивал припашће глумици Тањи Бошковић, а прва представа овогодишњег Бе:фемона биће „Дневник једног луђака“ Озрена Грабарића, рађен по мотивима познате Гогољеве приче.

Другог дана фестивала на програму је представа на мађарском језику „Једна реч“ Тимее Филеп, по мотивима класичне и савремене мађарске поезије, док ће се у 20 сати Милена Живановић представити монодрамом „Едит Пјаф“, коју је режирала Ана Поповић. Тимеа Леринц ће у 17 сати отворити трећи дан фестивала представом „Кроз таласе“, коју је по мотивима истоименог филма Ларса фон Трира режирао Тамаш Олах, а од 20 сати Бечејци ћебити у прилици да виде Горана Јелића у монодрами „Ледени свитац“, коју је режирала Тања Мандић Ригонат.

Последњег дана Фестивала у 17 сати на програму је представа „Песник за песнике – Момчило Настасијевић“ у извођењу и режији Ивана Перковића, а такмичарски део Бе:фемона затвара „Stand down“ Небојше Миловановића. Коме ће ове године припасти епитет победника одлучиће жири којим ће преседавати првакиња Народног позоришта у Београду Душанка Глид Стојановић, а чланови су њена колегиница из истог позоришта Хана Селимовић и редитељ и ванредни професор на Академији уметности у Осијеку Роберт Рапоња.  

Додајмо да су представе од 17 сати бити извођене на Камерној сцени, а оне од 20 часова у великој сали Градског позоришта Бечеј. Улазнице појединачно за сваку представу су 200 динара, док за комплет ваља издвојити 1.000 динара.   

В. Јанков

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести