Тања Шљивар: Преиспитиваћемо каноне у позоришту

БЕОГРАД: Управница Народног позоришта у Београду Ивана Вујић представила је данас нову директорку драме националног театра Тању Шљивар и планове ове значајне институције културе за наредну годину. 
koktel_pozorisste_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Вујић је на почетку обраћања новинарима казала да је драмаска списатељица Тања Шљивар студент генерације на Факултету драмских уметности...

"Шљивар је изванредна у свим пољима деловањима. Њене драме се играју на сценама немачких позоришта. Нама је важан њен стални контакт са Европом. Са великим поносом сам изабрала паметну и младу жену са великим делом и великим даром. Сматрам да је наша основна дужност да младим људима дамо простор за деловање и креацију. На тај начин можемо да задржимо те младе људе у нашој средини, да би наше кућ биле блиставе" казала је Вујић.

Она је напоменула да је затекла ситуацију у којој нема директора Драме у позоришту и да је о својим плановима разговарала са свима који су желели да је сасалушају. 

"Намера ми је да ми овде створимо тим доприноси развоју позоришта и ствара изуезетну уметност. Сви су су добродошли да заједно стварамо изузетно позориште. Разговарала сам са и са Жељком Хубачем који је био на месту директора Драме и уверена сам да ће и он допринети новим успесима нашег позоришта. Понашамо се партнерски и саслушаћемо свакога" казала је Вујић и најавила премијере Станковићеве "Нечисте крви" Шекспировог "Сна летње ноћи" на Великој сцени Народног позоришта у 2019. години. 

Тања Шљивар је напоменула да је Хубач остао на месту драматурга у народном позоришту и да верује да ће јој помагату из позиције уметничког саветника. 

"Покушаћемо до краја сезоне да реализујемо план стварања представа Жељка Хубача колико нам околности буду дозвољавале. Скоро два месеца је Драма била без стваралачких процеса." казала је Шљивар.

Она је напоменула да су је Ивана Вујић тек друга жена у 150 година дугој историји националног театра. 

"Дакле, иамамо председницу Управног одбора (Јасна Димитријевић), управницу и мене као жене у националном тетару и то је веома важно јер треба пружати шансе свима који чине чине наше друштво. Не само младима" казала је Шљивар.

Она је истакла да ће мала сцена "Раша Плаовић" бити место на којем ће се играти нови комади домаћих писаца. 

"Налазимо се у најзначајнијој позоршној кући у Србији. Морамо да створимо одличну сарадњу и комуникацију између свих актера у процесу стварања представа и да инсистирамо на сталном учењу и усавршавању јер једино на тај начин можемо да развијамо тетар у којем се тренутно налазимо. Инсистираћемо да се анасамбл упосли представама које ће у уметничком смислу представљати корак напред. Покушаћемо на малој сцени такође да преиспитујемо створене каноне у позоришту, али и да представљамо скрајнуте ауторе као што је Биљана Јовановић која је стварала када и Данило Киш и Мирко Ковач", казала је Шљивар. 

У Народно позориште је према речима Иване Вујић ушла група младих људи, пре свих Ана Константиновић која сада завршава докторат на ФДУ. 

"Она предводи групу "малих позоришних експерата" коју су такође дипломирали на ФДУ чији ће задатак бити анализа и развој наше публике. Њихов пројекат ће бити фокусиран на упознавању младих људи који треба да буду наша публика у будућности. Афиррмацијом сва три поља деловања националног тетара: Драме, Балета и Опере" казала је Вујић. 

Управница Народног позоришта је најавила сарадњу са националним тетарима широм Еврпе. 

"Намера нам је склопимо најбоље уговоре са сличним позоришним кућама у Лондону Паризу и осталим европским престоницама ради уласка у занимљиве копродукције и сарадњу. Наставићемо сарадњу са свим националним тетарима у региону, позориштем у Будимпешти...Покушаћемо да учествујемо са нашим представама на европским најзначајнијим фестивалима" казала је Вујић.

Према њеним речима посебну пажњу ће обратити на младе редитеље из Србије који раде у иностранству. 

"Ту пре свега мислим на Милоша Лолића који је један од водећих редитеља у на немачком говрном подручију. Из Енглеска ће у наш театар стићи моја пријатељица Кети Мичел која ће овде такође режирати. У фебруару месецу имаћемо посету драматурга из швајцерко-немачке позоришне трупе Римини протокол који ће организовати радионице са нашим глумцима" казала је Вујић и додала да јој је у плану и оснивање фондације Народног позоришта у којем ће спојити приватно предузетништво са државним улагањима зу театар. 

"Имамо план да наша радионица на доњем Дорћолу постане наша нова амбијентална сцена" казала је Вујић. 

Директорка опере Народног позоришта најавила је премијеру опере "Коштана" за следећу годину, а директор Балета Константин Костјуков поновно постављање балета "Лабудово језеро". 

Даншњи догађај представља и формални излазак из кризе Народног позоришта које је у специфичним условима функционисало од почетка октобра. 

Прво је тадашњи управник НП Дејан Савић сменио Жељка Хубача директора Драме, а потом је део ансамбла Драме захтевао одлазак Савића са челног места у том театру.

Након месец дана и најављеног штрајка дела ансамбла Драме, Влада Србије је разрешила дужности управника Дејана Савића на његов захтев и на то место поставила еминентну професорку и редитељку Ивану Вујић.

Постављање Тање Шљивар на место директора Драме представља први значајнији потез Иване Вујић откако је дошла у Народно позориште.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести