„Тартиф” још увек најтраженији

Право је чудо да нешто што је толико извођено у свету, са великим успехом, први пут буде постављено и на нашу сцену, размишља управница Народног позоришта Сомбор, Бојана Ковачевић, говорећи о раду на представи “Председнице” Вернера Шваба, у режији Јане Маричић. Биљана Кескеновић, Ивана В. Јовановић, Милијана Макевић, играће Ерну, Грету и Мариедл, три председнице властите кухиње у којој се све зна, све разуме, од питања абортуса и ватиканске политике, до познавања природе и друштва.
pozoriste, zavesa, piksa
Фото: pixabay.com

Аустријски писац Вернер Шваб (1958-1994) као модерни класик, још је познатији по бунтовном, немилосрдном, али и комичком језику својих драма, међу којима још у првој – “Председнице” (1990) – наслућује о каквом “раскринкавајућем” аутору се ради.

- Швабове “Председнице” предожила је редитељка Јана Маричић. Код нас постоји доза страха у односу на савремене тенденције и увек се хватамо за наше, познато, сигурну зону, а у ризике ређе улазимо – каже још о раду на новој представи, чија ће премијера бити 21. марта, управница сомборског позоришта Бојана Ковачевић. Сценограф представе је Горчин Стојановић, костимографкиња Биљана Гргур, композитор Божа Обрадиновић.

У Сомбору се ради и на припремама гостовања. Сад већ дуго, најтраженија је представа “Тартиф” коју је по Молијеру режирао Игор Вук Торбица, у копродукцији са Српским народним позориштем. Дани комедије у Јагодини, фестивал у Ковину, Фестивал малих сцена у Ријеци, Дани сатире у загребачком Керемпуху, Софија, само су нека од предстојећих гостујућих дестинација за „Тартифа“.

- „Семпер идем“ Ђорђа Лебовића, у драматизацији и режији Горчина Стојановића, добила је први позив на „Дане Миливоја Живановића“ у Пожаревцу – додаје Бојана Ковачевић. - Како изађе месечни репертоар, у истом дану се распрода. То нам је посебно драго с обзиром на то да представа траје шест сати. Оно што је посебно интересантно је да салу на „Семпер идем“ не пуне само Сомборци, него и публика из Новог Сада, Београда, Суботице, околних места. Још увек је нисмо играли ни на једном гостовању, па ће нам Пожаревац бити ватрено крштење измештања представе „Семпер идем“ на другу сцену.

После представе „Председнице“, Југ Ђорђевић ће у Сомбору режирати „Трамвај звани жеља“ Тенесија Вилијамса, а на лето се планира копродукција са Народним позориштем из Битоља, представа по Гогољевом роману „Мртве душе“, у режији Кокана Младеновића.

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести