Три сестре и Догвил у јануару на сцени позоришта Костолањи Деже

СУБОТИЦА: Најновија представа “Три сестре” суботичког Позоришта “Костолањи Деже”, изведена у децембру као трећа премијера у текућој сезони, на репертоару је 23. и 25. јануара.
p
Фото: kosztolanyi.org

Ова представа у режији Золтана Пушкаша неуобичајена је по томе што су улоге три сестре поверене глумцима, и играју их Габор Месарош (Олга), Борис Кучов (Маша) и Давид Бубош (Ирина).

Драматуршкиња Корнелија Голи имала је задатак да ову представу базира не само на Чеховљевом чувеном комаду “Три сестре”, већ и “Галебу” и неки другим његовим делима, као и на тексту самог редитеља. Золтан Пушкаш је овом адаптацијом такође хтео да обухвати и питање сексуалне оријентације појединца, као и потрагу за идентитетом.

Сценограф и костимограф је редитељ Золтан Пушкаш, а композитори су Ервин Ереш и Давид Клем.

Још једна нова представа овог суботичког позоришта је “Догвил” редитеља Андраша Урбана, која је премијерно изведена ове јесени, а публика је може погледати 28. јануара.  Рађену по познатом истоименом филму из 2003, односно тексту Ларса фон Трира и Кристијана Лоликеа, ову представу је драматуршки уобличила Ведрана Божиновић.

Полазећи од филмског ремек-дела Ларса фон Трира “Догвил” (2003), редитељ Андраш Урбан гради представу опчињавајуће естетике и симболике, магично маштовиту, искрену и аутентичну, истиче Ана Тасић у критици ове представе.

Може се, додаје, рећи да она доноси повратак на ранију фазу Андрашевог рада, на време настајања “Сардиније” или “Кишињевске руже” (2009-2010).

Сценску поетику одређује разорно јака визуелност, разбуктала, побеснела машта која оставља без даха, призори рођени из дубине имагинације. Поред чудесног стила, представа је и на идејном плану веома инспиративна, напомиње Тасићева.

У представи играју: Тимеа Филеп, Андреа Веребеш, Габор Месарош, Борис Кучов, и Давид Бубош.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести