Ујвидеки синхаз на мини-турнеји: „Хасанагиница“ у Будимпешти

НОВИ САД/БУДИМПЕШТА: Ансамбл Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз је тренутно на мини - турнеји у Будимпешти, где изводи две хит - представе из 2017. и 2018: „Малу мађарску порнографију“ и „Хасанагиницу“.
predstava
Фото: Scena iz predstave "Hasanaginica" (uvszinhaz.com)

Обе представе учествују на фестивалу будимпештанског „Позоришта на тргу Бетлен“, који ове године има и онлајн и уживо издање. Ради се о фестивалу гостујућих позоришта ван граница Мађарске, који се одржава 9. пут.

Новосађани су најпре извели „Малу мађарску порнографију“, рађену по романима Петера Естерхазија, коју је режирао Никита Миливојевић. Вечерас следи извођење „Хасанагинице“, настале по делу Љубомира Симовића, коју је режирао Андраш Урбан, а Марта Береш је у насловној улози.

Реч је о вишеструко награђиваним театарским остварењима, како на фестивалима у нашој земљи, тако и ван њених граница, наводе у Новосадском позоришту и додају да је „Хасанагиница“ била апсолутни шампион 64. Стеријиног позорја, док је „Мала мађарска порнографија“ освојила награде на 68. Фестивалу професионалних позоришта Војводине и на Фестивалу Позоришно пролеће у Шапцу.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести