Ускоро почиње Фестивал „Синерџи” у Новосадском позоришту/Ујвидеки синхазу

У Новосадском позоришту/ Ујвидеки синхаз, од 6. до 12. децембра, биће одржан 4. међународни фестивал језичких и етничких мањина „Синерџи“.
Промо
Фото: Промо

На отварању у понедељак, 6. децембра, у 20 часова биће отворена изложба ликовних радова ученика ШОСО „Милан Петровић”, као и базар рукотворина полазника ове школе, којој ће ићи сав добровољни приход од улазница за фестивалски програм.

„Тигар“ Ђанине Карбунариу, Позоришта Сиглигети из Орадее (Румунија), представа је којом ће започети програм, на којем ће до краја своја дела извести још позоришта из Немачке, Хрватске, Мађарске и Србије.

- Као што знате, овај наш сусрет требало је да се деси прошле године у ово време, али због разлога о којима сада ни реч нећемо проговорити, Богиња Талија обезбедила нам је дане који су пред нама! – позив је иницијатора „Синерџија“ и управника Новосадског позоришта/ Ујвидеки синхаз. - Нова реалност у којој смо се нашли сви ми – хероји, антихероји, обични људи, учесници стварности која се зове живот, довела нас је у ситуацију у којој смо у недоумици шта је стварност, а шта привиђење?

Венцел је поручио да се у позориштима не одустаје од уверења да су они светови који настају на сценама заправо стварни светови у окружењу привида, обмане и манипулације, а да уметници из Орадее, Београда, Милхајма на Руру, Букурешта, Будимпеште и Вараждина, својим уметничким остварењима и опредељењем за боље и слободније живљење и мишљење заправо поново потврђују да је театар насушна потреба људских заједница.

- Ми не одустајемо од уверења да смо у исто време ствараоци, али и остварења оне стварности у којој живимо на различитим деловима света. Та двојност је фундамент нашег постојања и ослонац нашег стваралаштва, али и узрочник огромне друштвене одговорности, како према нашој уметности, тако и према друштвеним заједницама у којима делујемо. Дани који су пред нама нека буду празничне прилике у којима славимо људско биће – његово право и обавезу да буде слободан, у сустваралаштву са нашом публиком – закључио је Венцел.

И. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести