УЖИЦЕ ЈЕ ДОМАЋИН ЈЕДИНСТВЕНОГ ФАНТАСТ ФЕСТА: Организује се први пут и у сусрет ласкавој титули коју град на Ђетињи добија следеће године

УЖИЦЕ: Фантаст фест Ужице, нови градски фестивал, биће одржан у периоду од 18 до 23. септембра.
а
Фото: (РИНА)

Фестивал се организује у сусрет 2024. години у којој ће Ужице понети титулу Престонице културе Србије, а сви планирани програми биће реализовани у Градском културном центру и Народној библиотеци Ужице.

Према речима Филипа Баралића директора ГКЦ-а фестивал ће бити отворен данас, 18. септембра, са почетком у 18 часова изложбом “15 година вековника”.

“То је српски стрип по сценарију Марка Стојановића из Лесковца, док ће разговор на тему српског стрипа уопште и вековника бити у 19 часова у Народној библиотеци. За уторак смо припремили гостовање Уроша Петровића. Он ће овде у Градском културном центру одржати радионицу “Мозгаоница за бољи свет – радионице за децу и одрасле”, док ће разговори његовом стваралаштву бити у вечерњима часовима у Народној библиотеци, рекао је Баралић.

У среду је планирано гостовање професора са Академије уметности Новом Саду, професора Ивице Стевановића који ће радити радионицу илустрације.

То је практично бесплатан мастер клас, за све ко је то интересује. Овде има неколико одсека за дизајн и илустрацију, што у Уметничкој школи што у Техничкој школи, тако да мислим да ће то бити драгоцено тим ученицима . У вечерњим часовима имамо вече посвећено словенској митологији са Ненадом Гајићем и Александром Тешићем у Народној библиотеци, истиче Баралић.

Четвртак је мање-више посвећен Ужичанима. У Народној библиотеци одржаће се представљање књига за децу Данице Богојевић, и биће отворена изложа “Где су нестали здухаћи”, посвећену сегменту српске митологије и веровањима, док ће се увече у Градском културном центру бити предавање доцента Александре Бјелић са Педагошког факултета на тему “Вампири у обичајима и веровањима и у савременој Српској драми”.

Дружење уз фантастичне друштвене игре највише “Warhammer 40K”, једне од најпопуларнијих друштвених игара на табле заказано је за петак 22. септембар а у суботу 23. септембра планирана је интерактивна шетња кањоном Ђетиње.

„Имаћемо различите садржаје, у којима ће сви грађани моћи активно да учествују. Разговором о словенској митологији, о фантастици и у књижевности и у другим видовима уметности, биће прилике за све да једнога дана и уопште сада већ почну да учествују у неком креативном писању, креативном изражавању и зато су намењене ове радионице у којима, као што смо већ поменули суграђани могу да узму активно учешће”, истакла је Бојана Маринчић из Народне библиотеке Ужице уз позив суграђанима да испрате све планиране програме.

(РИНА)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести