Вечерас на Позорју „Ожалошћена...” и „Чрна мати земла”

Претпоследња представа у такмичарској селекцији 63. Стеријиног позорја је Нушићева “Ожалошћена породица”, у режији Милана Нешковића, коју ће у 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта извести театар „Фјодор Волков“ из Јарослава (Руска Федерација).
д
Фото: Промо

- Причу из тридесетих година прошлог века Нешковић је пренео у наше доба. Ликови приче су чланови породице који су недавно изгубили рођака и једва чекају да стекну наследство. И зато се свако од њих труди да што гласније, што тужније плаче, јер је баш он највише уважавао покојника. Они нису најпривлачније особе. Али нису зликовци, нити подлаци. Обични су људи, нису ни шкрти, нити невини, само су се нашли на корак од великих пара које само што им не падну са неба. Како би се у тој прилици понео свако од нас? То је баш оно питање које редитељ поставља гледаоцима. У представи ће се чути музика српског бенда Тхе Но Смокинг Орћестра, чији је лидер славни српски редитељ Емир Кустурица - писала је Наталија Хлапова о овој представи у Комсомолској правди.

Друга представа из међународне селекције „Кругови“ је “Чрна мати земла”, коју ће Загребачко казалиште младих извести у 21.30 часова на сцени „Пера Добриновић“ СНП-а. Аутор текста је Кристиан Новак, а представу је режирала Дора Ружђак Подолски.

- Међимурје, митологија, кајкавски, деведесете, погреби, све је то ипак само позадина која контрапунктира први план. А у њему ликови и њихове силнице. Сасвим свеједно је верујем ли у судбину, кад верујем да је једини прави начин да се исприча прича – поставити ликове и њихове изворе тако да они незаустављиво и непогрешиво иду према своме крају, какав год он био - наводи Кристиан Новак, аутор истоименог романа по којем је рађена ова представа.

Драматизација овог романа се своди на три дела, подсећа редитељка Дора Ружђак Подолски, додајући да први представља садашњост у којој се Матија Доленчец, главно лице комада и вероватно алтер-его писца, суочава са својом прошлошћу. Други део се базира на опису Матијиног детињства, којег се он, по речима редитељке, готово уопште не сећа, а трећи део говори о демократским променама у Хрватској.

У оквиру Позорја, данас у Културном центру Новог Сада почиње дводневни 16. међународни симпозијум позоришних критичара и театролога на тему “Колектив на делу: испитивање колективитета у савременом театру”.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести