Вештице из Салема на сцени СНП-а, у режији Никите Миливојевића

Након синоћње премијере, вечерас ће на сцени „Пера Добриновић” Српског народног позоришта, нови сусрет са публиком имати „Вештице из Салема” Артура Милера у адаптацији и режији Никите Миливојевића.
ф
Фото: А. Рамадановић

Наијизвођеније дело америчког драматичара наслоњено је, подсетимо, на суђења у Салему, одржана између фебруара 1692. и маја 1693, током којих је око 150 жена утамничено „због вештичарења”. Њих 29 је иџведено пред суд, да би 19 „вештица” на крају било обешено. Парадигму „салемског лова на вештице” Артур Милер ће у својој драми, праизведеној 1953, искористити као свој одговор на масовну антикомунистичку хистерију у САД и хајку коју је у то време водио ултрадесни амерички сенатор Џозефа Макартија оптужујући без доказа на стотине Американаца за „субверзивну делатност”.

Један од најпризнатијих српских позоришних стваралаца Никита Миливојевић, којем су „Вештице из Салема” прва режија у СНП-у, појаснио је да је њега у Милеровој драми интересовало како то страх постаје окидач који помера људе ка масовној хистерији, истовремено отварајући простор за манипулацију. „Свако друштво у свом времену препозна некакав лов на вештице, али мислим да је данас лакше него икада манипулисати истином, људима... Салем је метафора, лов на вештице је једна метафора, којом можемо да говоримо о свом времену, свом друштву, свом окружењу. На несрећу цео свет све више личи на Салем, село које је потпуно изгубило осећај за било које истинске вредности”, појашњава Миливојевић.

Поставка „Вештица из Салема” на сцени Српског народног позоришта настала је у копродукцији СНП-а и Центра за развој визуелне културе из Новог Сада, а главне улоге поверене су Ивани Панчић (Ебигејл Вилијамс), Теодори Марчети (Бети Вилијамс), Соњи Исаиловић (Мери Ворен), Нини Рукавини и Мии Симоновић (сестре Мерси), Марији Меденици (Елизабет Проктор), Алиси Лацко (Титуба), Браниславу Јерковићу (Џон Проктор), Вукашину Ранђеловићу (Пречасни Хејл) и Ненаду Пећинару (судија Денфорт), а у подели су и Мирослав Фабри, Мирјана Гардиновачки, Душан Јакишић, Лидија Стевановић, Александар Гајин, Југослав Крајнов, Милан Ковачевић и Гордана Каменаровић, те Маја Чампар, Аница Петровић, Марија Фелдеши, Невена Наранџић и Николина Вујовић.

Никита Миливојевић потписује и сценографију заједно са Жељком Пишкорићем, костимограф је Марина Сремац, док је за сценски покрет и избор музике била задужена Амалија Бенет. Следеће извођење „Вештица из Салема је у понедељак, 19. новембра.

М. Стајић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести