„Витезови Лаке мале” у Сегедину

Суботичко позориште „Костолањи Деже“ гостоваће с представом „Витезови Лаке мале“, у режији Андраша Урбана, на предстојећем 31. „Thealter“ фестивалу у Сегедину, који се одржава од 30. јула до 7.августа. Овај међународни позоришни фестивал организује се сваког лета од 1991, а фокусиран је на независне позоришне и плесне представе.
pozoriste scena pixabay
Фото: pixabay.com

Представа „Витезови Лаке мале“ недавно је на 66. Стеријином позорју проглашена за најбољу на Округлом столу критике, а награде су освојили и глумац Борис Кучов и кореографкиња Тимеа Филеп. Поигравајући се са једном од најпопуларнијих мађарских оперета „Лаком малом“, и стварајући иронијски отклон према њој и целокупној традицији овог жанра, врло јакој у мађарском театру, ова представа уједно отвара питања смисла постојања самог позоришта, и сврхе играња.

У оквиру сегединског фестивала одржава се се и научна конференција о позоришту, 29. и 30. јула, у организацији тамошњег Одељења за упоредну књижевност Универзитета у Сегедину и Удружења МАСЗК. На овој конференцији једно предавање биће посвећено и проблематици представе „Хасанагиница“, редитеља Андраша Урбана, Позоришта „Костолањи Деже“. Назив овог предавања је „Желим себе, ја сам ја – Андраш Урбан и жена Хасан аге“.

Још једно предавање на овој конференцији посвећено је војвођанским позоришним уметницима. О редитељки Кинги Мезеи, њене три режије, и рецепцији тих представа, биће речи на предавању под називом „Виа Мезеи“.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести