ВОДИМО ВАС У СНП: Балет за децу „Пинокио”

Балетска представа за децу “Пинокио”, рађена по свима познатој причи о чувеном дрвеном лутку, за који је музику компоновао Нодар Викторович Чанба, композитор из Абхазије, биће изведена у уторак у 19 ча­сова на сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног по­зоришта.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Кореографију за овај балет је осмислио Драган Је­ринкић.

Причу о Пинокију сви знамо, а кореографија за овај балет конципирана је, по Јеринкићевим речима, нешто другачије, од­носно, све је више приближено бајци.

- У основи целе приче је Ђепетов сан, кроз који се све одвија, до краја представе, када се он буди и размишља да ли је све сан или стварност. До краја ни не зна, али кад не нађе Пинокија у својој радионици, схвата да све јесте стварност, јер се Пинокио претворио у принца, а Плава вила је постала принцеза подводног кра­љев­ства. Имамо цео подводни свет, ту су медузе, морски пужеви, шкољке... - наводи кореограф Драган Јеринкић, најављујући ову представу бајковите сценографије Далибора Тобџића и костима Мирјане Стојановић Маурич. 


Осам карата за читаоце „Дневника”

Читаоцима “Дневника” поклањамо осам карата за балетску представу “Пинокио”.

По две карте добиће читаоци који се у понедељак од 13 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 4806 881. Добитници ће карте моћи да подигну на портирници “Дневника”.  


У улози Пинокија је Александар Бечварди, Ђепето је Иван Ђерковић, Плава вила је Олга Аврамовић, а играју још многи чланови ансамбла СНП -а. Диригент је Александар Којић.

- У балетској поставци  “Пи­но­кија  је нова прича, она је у ствари сан столара Ђепета о доживљајима дрвеног лутка кога је сам створио. У „кореографској фантазији“ о враголастом дечаку учествовао је цео ансамбл новосадског Балета. Бајковита атмосфера представе низала је животне догађаје, тренутке среће, туге, љубави… Низале су се и игре класичног и карактерног стила са пуно пантомимског, ко­мичног и драмског садржаја што је овај сценски догађај чинило допадљивим и забавним - наводи Ксенија Дињашки у балетској критици ове представе.    

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести