Водимо вас у СНП: “Пожар. Лаунџ/Контраст...” и “Пинокио”

НОВИ САД:  “Пожар. Лаунџ/Контраст или Тамо где смо остали” Мие Кнежевић и Момчила Миљковића, коју је ова млада редитељка и режирала, биће изведена вечерас у 20.30 часова на Камерној сцени Српског народног позоришта.
balet pinokio
Фото: snp.org.rs

Ова представа заснована је на потресним догађајима, пожарима у новосадској дискотеци Контраст и клубу Лаунџ, у којима је страдало 14 младих људи, у размаку од свега неколико година. Од осталих представа издваја је и сам начин рада и процес кроз који су прошли њени аутори, и глумци, будући да се текст “Пожара” заснива на хиљадама страница судских списа, вештачења, сведочења преживелих, разговора с родитељима жртава, али без намере да на себе преузме улогу истражитеља, тужилаштва или суда.

Редитељски и драматуршки поступак у овој представи, како напомиње позоришни критичар нашег листа Игор Бурић, “највише подсећа на реконструкцију страшних догађаја, изазваних осећања, с малим, али битним позоришним отклонима у виду стилизације њиховог приказа”.

По речима редитељке Мие Кнежевић, “наша менталитетска традиција је да брзо заборављамо и стога верујемо да је добар тренутак да се суочимо са овим трагедијама који су блиска историја Новог Сада, и да се језиком театра бавимо свим узроцима и последицама догађаја који су сами себи постали метафора. Јер, мислимо да позориште има право да направи реалан пресек стања друштва и да постави веома конкретна питања... Та два догађаја су за мене визуелизација свих рупа и грешака у којима ми живимо, прилично мрачан одраз наше реалности”.

Фото: Youtube Printscreen

У овој представи играју: Алиса Лацко, Марко Савковић, Димитрије Аранђеловић, Стефан Вукић, Марко Савић, Лидија Стевановић, Драган Којић, Нина Рукавина, Сања Ристић Крајнов, Александар Гајин, Миодраг Петровић, Зоран Богданов, Сања Микитишин и Драгиња Вогањац.

Нова балетска представа за децу “Пинокио”, рађена по свима познатој причи о чувеном дрвеном лутку, за који је музику компоновао Нодар Викторович Чанба, композитор из Абхазије, биће изведена сутра у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић” СНП -а. Кореограф је Драган Јеринкић. Причу о Пинокију сви знамо, а кореографија за овај балет конципирана је, по Јеринкићевим речима, нешто другачије, односно, све је више приближено бајци.


Десет карата за читаоце “Дневника”

Читаоцима “Дневника” поклањамо десет карата за представе “Пожар. Лаунџ/Контраст или Тамо где смо остали” и “Пинокио”.

По две карте добиће читаоци који се данас од 12 до 12.15 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 4806 881. Добитници ће карте моћи да подигну на портирници “Дневника”. 


У основи целе приче је Ђепетов сан, кроз који се све одвија, до краја представе, када се он буди и размишља да ли је све сан или стварност. До краја ни не зна, али кад не нађе Пинокија у својој радионици, схвата да све јесте стварност, јер се Пинокио претворио у принца, а Плава вила је постала принцеза подводног краљевства. Имамо цео подводни свет, ту су медузе, морски пужеви, шкољке..., наводи кореограф Драган Јеринкић о овој представи бајковите сценографије Далибора Тобyића и костима Мирјане Стојановић Маурич. 

У улози Пинокија је Наојуки Ацуми, Ђепето је Милан Лазић, Плава вила је Катарина Кљајић, а играју још многи чланови ансамбла СНП -а. Диригент је Александар Којић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести