Затворена сезона у Народном позоришту у Сомбору

Цветним ударом на завршетку Позоришног маратона, затворена је текућа сезона у Народном позоришту у Сомбору, како је годинама уназад навикла публика да испраћа глумце овог театра на летњу паузу.
pozoriste scena pixabay
Фото: pixabay.com

На свечаном затварању 28. и 29. Позоришног маратона, додељене су награде појединцима који су обележили протеклу сезону. Глумац Марко Марковић и глумица Ивана В. Јовановић проглашени су за најбоље у сезони 2019/2020, а награда „Иза кулиса“ припала је инспицијенту Зорану Вучковићу, док су Александар Ристоски и Милијана Макевић проглашени за глумца и глумицу текуће сезоне 2020/2021.

Током протеклих пет дана, игране су једна за другом представе сомборског и гостујућих позоришта и позоришних група из земље и иностранства. Ове године маратон је имао дупло издање, будући да прошле године није одржан зог пандемије. Под слоганом „Либерте, егалите, фратерните, солидарите!“, игране су представе Београдског драмског позоришта, београдског, суботичког и сомборског Народног позоришта, Атељеа 212, Градског позоришта из Бечеја, „Ругантино“ из Загреба, Српског народног позоришта, и других театара.

Подсетимо, на отварању Маратона је додељена награда „Никола Пеца Петровић“ овогодишњем лауреату Михајлу Несторовићу, управнику Позоришта младих и некадашњем глумцу и управнику сомборског театра. Ова бијенална награда се традиционално уручује на Позоришном маратону, желећи да на тај начин чува успомену на управника чије име носи, и који га је сврстао у ред најбољих позоришта у земљи.

          Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести