Завршен позоришни фестивал у Ужицу: Тријумф „Три зиме”

Представа новосадских студената „Три зиме”, рађена по тексту Тене Штивичић, а у режији професорке Јасне Ђуричић, проглашена је за најбољу на 26. Југословенском позоришном фестивалу без превода у Ужицу. Позориште „Промена“, састављено од студената глуме, с овом дипломском представом из 2018. је и досад постизало успех и на гостовањима наизлазило на одличан пријем.
pozoriste, zavesa, piksa
Фото: pixabay.com

- Врхунска енергија младих глумаца, умеће обликовања карактера, изграђен став према релевантној теми која је одлично кореспондирала са гледалиштем – навео је жири у образложењу награде представи која је у фестивалски репертоар уврштена накнадно, после отказивања учешћа Хрватског народног казалишта. Жири су, иначе, чинил: Вида Огњеновић, председница, Дарио Харјачек, Радивоје Динуловић, Маја Мрђеновић, и Едвин Ливерић

Ансамблу представе “Три зиме” додељен је и Ардалион за најбољег младог глумца и награда Политике „Авдо Мујчиновић”. „Врхунском енергијом и заједништвом игре ансамбл представе је постигао снажну и директну размену енергије са публиком која је пуна четири сата дисала са њима“.

Ардалион за најбољу режију припао је Егону Савину за представу “Пучина“, рађену по тексту Бранислава Нушића, у продукцији Југословенског драмског позоришта. По мишљењу жирија, сигурном редитељском руком и одличним познавањем Нушићевог опуса, Егон Савин је и овога пута показао да сваком делу приступа истраживачки и са суптилним односом према психологији ликова, чини Нушићев текст блиским савременој публици.

У овој представи награђени су и костими Лане Цвијановић, а Ненад Јездић, у улози Владимира Недељковића, проглашен је за најбољег глумца. „Снажним глумачким промишљањем нијанси Јездић успева да изрази психолошку комплексност лика Владимира Недељковића, који је у суштини жртва и сопствене амбиције и манипулације околине“.

Хана Селимовић је добила Ардалион за најбољу женску улогу - Ева у представи “64“, рађеној по тексту Тене Штивичић, у режији Алисе Стојановић, и продукцији Позоришта Атеље 212 из Београда. „Сензибилном, прецизном, еруптивном снагом игре Хана Селимовић носи представу „64” намећући врхунски ритам и пуну глумачку изражајност тексту Тене Штивичић“.

Ардалион за епизодну улогу отишао је Браниславу Зеремском за улогу Оливера у представи “64“, а Дарку Недељковићу је припала награда за сценографију, док је специјална награда Ардалион додељена Марку Ђокићу за дизајн светла у поменутој представи, којој је ужичка публика дала највећу оцену 4,89.

На другом месту су “Три зиме“, које су од публике добиле оцену 4,82, а на трећем „Пучина“ са оценом 4,70.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести