Завршени Сусрети професионалних позоришта лутака, награде најбољима

НОВИ САД: Представа "Затвореник и шестопрсти" Позоришта младих победник је 49. Сусрета професионалних позоришта лутака, који су завршени у Новом Саду.
lutka predstava
Фото: Iz predstave "Zatvorenik i šestoprsti" (Srđan Doroški)

Поред Гран - прија за најбољу представу у целини, нарађен је и текст Виктора Пељевина и Димитрија Вихретскија, који је награђен и за режију, као и Олег Каторгин за најбољу креацију лутака, и глумац Алекса Илић за улогу Шестопрстог.

Специјалну награду за глуму жири је доделио Димитрију Аранђеловићу, за улогу Моглија у представи “Књига о џунгли” Малог позоришта “Душко Радовић” из Београда. Награду за најбољу анимацију “Јанко Врбњак”, коју је установило Мало позориште “Душко Радовић”, жири је доделио Николи Керкезу, за анимацију Балуа у представи “Књига о џунгли”.

Викторији Палфи је припала награда за најбољег младог глумца “Милена Саџак”, коју је установило Позориште лутака Ниш, за улогу дечака Васје у представи “Извини мама” Дечјег позоришта Суботица / Сабадкаи ђермексинхаз / Дјечијег казалишта Суботица, а глумац Тибор Слобода добио је награду за улогу Карлсона у представи “Карчи каланђаи” овог позоришта. У овој представи награђена је и сценографија Христине Надеве.

Глумачка награда је припала и Мирјани Ђорђевић, за улогу Иде у представи “Цвеће мале Иде” Позоришта лутака из Ниша и Срђану Миљковићу, за улоге Баштенског патуљка, Бенџамина и пои лептира у истој представи. Глумицу Наташу Милишић жири је наградио за улогу Плавог Петра у представи “Плави Петар” Луткарске сцене Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина.

Александру Саши Локнеру додељена је награда за музику у представи “Све за љубав” Позоришта лутака “Пинокио”, Београд. Ова награда је донета већином гласова, а све остале једногласно.

Одлуке је донео жири у саставу: Жељко Хубач драматург, председник и Драгослав Тодоровић, редитељ и Саша Латиновић, након одгледаних осам луткарских представа.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести