"Сперери" звезде новосадског „To be punk“ фестивала

Дванаесту годину за редом Нови Сад ће на иницијативу Игора Тодоровића Згроа и Студентског културног центра града бити домаћин “То Бе Пунк” фестивала.
1
Фото: Кок Сперер

Нови Сад је, такође, међу малобројним градовима који има ту част да угости Кок Сперер по други пут. О бенду који ће бити звезда предстојеће панкерске журке (31. мај и 1. јун, Хала 6 Новосадског сајма) зна се готово све: настао је у Лондону у првој половини 70-тих, а сам панк их је издефинисиао и одредио правац којим су наставили до данас. Већ деценију и по члан Спарер фамилије је и Зоран Ђуроски Ђура, београдски панкер који је задужен за звук бенда, а за микс пултом ће се наћи и на предстојећем фестивалу.

- Кок Сперер такорећи свира у оргиналној постави - каже Ђура. - Све су то пријатељи од детињства, тако да су веома пробирљиви по питању нових сарадника. Стицајем срећних околности и уложеног труда нашао сам се у уском кругу људи око бенда и та лепа прича траје. Сарадња с њима је лака и опуштена али и високо професионална. Чињеница је да на “То Бе Пунк” долази једно од највећих имена панк-рок сцене чији статус легенди заслужује велико поштовање. Песме са култних албума преносе се са генерације на генерацију не губећи на свежини, у шта ће се публика уверити.

Ко воли панк, а до сада није гледао Ред Донс из Портланда, не би смео да их пропусти 1. јуна. Бенд је до сада издао три ЛП-а и седам синглова, а красе га бројне турнеје и концерти иако чланови живе у различитим деловима света.

- Басиста Даниел и ја смо у међувремену добили децу, имамо троје малишана до три године, што нам је много променило живот. Ипак, када нам је стигао позив за наступ на “То Бе Пунк”, брзо смо се договорили и решили да дођемо у Србију - кажер певач и гитариста групе Даг. - Успут смо организовали још само три концерта: у Бечу, Братислави и Минхену. По завршетку “То Бе Пунк” фестивала, гитаристкиња Руби, бубњар Ричи и ја враћамо се заједно у Портланд, где ћемо почети рад на новом материјалу.

У песмама бенда Саваге Беат из Амстердама приметни су разни утицаји.

- Панк из 70-тих, мало “улице” плус рокенрол, то је наша музика - каже певач Марко. - Деценијама слушамо: Моторхеад, Блитз, Тхе Кидс, Тхе Боyс, МЦ5, Тхе Дицтаторс… тако да се може наслутити какву музику свирамо.

Свирка коју су у склопу европске турнеје имали пре две године у Земуну, определила је чланове бенда Yоутх Авоидерс из Париза да без размишљања прихвате позив да свирају на “То Бе Пунк” фестивалу.

- У Нови Сад долазимо први пут и веома се радујемо томе - каже Крис, вокал бенда. - Од пријатеља из неколико француских бендова који су већ свирали у Новом Саду, чули смо само лепе речи, тако да се нисмо двоумили. Верујем да ћемо сви уживати.

Од бендова са екс-ју простора пред публиком ће се појавити: Панкреас из Никшића (бубњар Ђорђе: “Нисам могао да верујем када смо добили позив да отворимо дан пре Кок Спарера”), Курве из Загреба (Бруно Маргетић: “Научили смо у међувремену да бенд нису чланови, бенд је аморфна маса која обликује садашњост глазбом, а лајвови су мјеста у којима та маса добива привремени облик”) и Схоцк Трооперс из Скопља.

Панк/хардкор звук Србије представиће: Тотални промашај (Краљево) и Апсурд (Београд), док ће част новосадске сцене бранити Стилл Блеединг (Миломир, вокал: “ Ђемба, Јанбо и ја одавно смо се договорили да оснујемо бенд чији ће се звук заснивати на мешавини хардкора и рокенрола, са упливима старог панк звука. У међувремену су у причу улетели Спаске-гитара и Дарко-бубањ, па ме та добра енергија држи и вози и онда када ме стигне умор, пошто упоредо радим и с бендом Фирст Фламе”).

      Иако је било најављено да ће се 12. “То бе Пунк” фестивал одржати у Летњем биоскопу у порти, програмски директор СКЦНС, Игор Тодоровић Згро објашњава због чега је дошло до селидбе у Халу 6, Новосадског сајма.


Улазнице и програм

Улазнице за 12. “То Бе Пунк” фестивал налазе се у претпродаји у ЦД шопу Мунгос и на продајним местима Гигстикса. Комплет је 2.500 динара, цена за петак је 500, а за суботу 2.200 динара. На самом улазу на фестивал, улазница за петак износиће 600, а за суботу 2.500 динара.

Програм - Петак, 31. мај, 19.30 сати: Лајн аут (Милано), Шок труперс (Скопље), Стил Блидинг (Нови Сад), Апсурд (Београд), Тотални промашај (Краљево), Курве (Загреб), Јут Авоидерс (Париз). Субота, 1. јун, 19.30 сати: Панкреас (Никшић), Севиџ Бит (Амстердам), Ред Донс (Портланд) и Кок Сперер (Лондон).


- Због радова на реконструкцији Кинеске четврти а самим тим и Фабрике као нашег програмског простора СКЦ Нови Сад је од краја прошле године принуђен да за сваки догађај гостује у разним другим просторима у граду. Одличну сарадњу успоставили смо тако са: КЦНС, КС Свилара, КС Еђшег, КЦ Лаб, Домом Б 612, ЦК13, МКЦ “Петефи Шандор”, Новосадским сајмом... Пошто је власништво над Летњим биоском после гашења “Звезда филма” под спором, годинама тај простор није одржаван, тако да је у запуштеном и руинираном стању. Иако смо били спремни да уложимо максималне напоре да га за овај фестивал оспособимо и ставимо у функцију, када смо на терен изашли са бројним стручним лицима, уверили смо се да се и 12. “То Бе Пунк” фестивал мора десити у затвореном простору. Уверење је поткрепила и временска прогноза, тако да нисмо желели да ризикујемо ни са безбедношћу посетилаца, ни са могућношћу да будемо приморани да прекидамо програм. Хала 6 Новосадског сајма је изабрана као једино логично решење због свог капацитета и лаког прилаза.

Сава Савић

EUR/RSD 117.3742
Најновије вести