Откривена спомен плоча књижевници Мир-Јам на Врачару

БЕОГРАД: Спомен плочу књижевници и новинарки Мирјани Јаковљевић, Мир - Јам открили су данас у Његошевој улици на Врачару председник те општине Милан Недељковић и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић.
knjiga iustracija tanjug
Фото: Tanjug

Недељковић је у обраћању присутнима рекао да је Јаковљевић, знаменита новинарка и књижевница обележила своје време, између два светска рата али је и радо читана и у савремено доба што показује и чињеница да је велики број њених дела екранизован.

Према његовим речима, популарна Мир Јам је потанко у својим делима и новинарским чланцима објаснила и описала грађански сталеж између два рата.

''Вероватно је због тога, после Другог светског рата, дошла у ситуацију да буде маргинализована, али то не умањује снагу њеног оригиналног новинарског и приступа у књижевности'', рекао је Недељковић додајући да спомен - плоча показује да Јаковљевић није заборављена.

Радуловић је истакла да јој је велика част да открије плочу жени, познатој списатељици, која је, како је рекла, у наше животе узела једну дозу сликовитости, љубави и сентименталности.

Како је навела, спомен - плоча је захвалност књиyyевници која је кроз своје романтичне приче допирала до својих читатељки показујући да постоји нада, истинска љубав...

''Она се борила и, испред свог времена, за родну равноправност увек излажући суштинске проблеме нежнијег пола'', рекла је Радуловић.

Према њеним речима, Јаковљевић се борила да жене данас остваре своје право на образовње, запослење и своје право да се више питају за ствари у нашој земљи.

Радуловић је оценила да су захваљујући управо Мир Јам, која је била испред свог времена и често изложена оштрим критикама, младе жене данас равноправни чланови друштва.

''Захвалност данас дугујемо њој не само као списатељици већ и као јакој жени у оном периоду која показала шта значи борити се за свој став и своје право у друштву'', закључила је Радуловић.

Управник Универзитетске библиотеке ''''Светозар Марковић'''' Александар Јерков рекао је да је Јаковљевић српска списатељица чије је име, срећом, у последње време постало популарно и добро познато захваљући како добром успеху њених дела, већ и прерадом тих дела у облику теливизијских серија и филма.

''Та популарност није ништа ново. Она је целог живота била и популарна и потцењена'', рекао је Јерков.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести