Српски филмови на фестивалу у Трсту

БЕОГРАД: На Филмском фестивалу у Трсту, водећој манифестацији посвећеној кинематографијама Централне и Источне Европе, који ће бити одржан од 17. до 23. јануара, биће приказана бројна српска остварења, као и српске мањинске копродукције.
1
Фото: Tanjug

У такмичарском програму дугометражних играних филмова биће приказана "Асиметрија" Маше Нешковић и румунско-српска копродукција "Ивана Грозна" ауторке Иване Младеновић.

Филм "Асимитерија" је и мањинска италијанска копродукција, а пројекат тог филма учествовао је прошле године у програму "Тхис ис ИТ!" копродукционог маркета "Њхен Еаст Меетс Њест" (ЊЕМЊ) управо у Трсту.

Ван конкуренције ће бити приказане и две српске мањинске копродукције "Посљедњи Србин у Хрватској" Предрага Личине и "Роундс" Стефана Командарева.

Такође, као специјална пројекција класичног филма биће уприличена пројекција "Њ. Р. - Мистерије организма" великана југословенског и српског филма, покојног Душана Макавејева.

Део такмичарског програма краткометражних филмова је и запажено остварење "Ми смо видели лето" младог Николе Стојановића.

У програму "Арт & Соунд" биће приказани и филм "Случај Макавејев: Процес у биоскопској сали" Горана Радовановића и српска мањинска копродукција, биографски документарац "Туста" Андреја Коровљева.

У овогодишње издање поменутог копродукционог маркета уврштен је и пројекат српског играног филма "1970" редитеља Дарка Лунгулова.

За овогодишње 31. издање било је пријављено укупно 338 пројеката из 55 земаља, што је рекордан број пријава до сад, а одабрана су 22 пројекта у фази развоја, 12 играних и 10 документарних.

Очекује се долазак 500 филмских професионалаца из више од 40 земаља.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести