Енглески пунокрвњак - атлета међу коњима

Енглески пунокрвњак настао је у Великој Британији током 17. и 18.века укрштањем домаћих кобила са пастувима арапских, берберских и турских раса.
konj-engleski-punokrvnjak
Фото: pixabay.com

Сматра се да сви примерци енглеског пунокрвног коња воде порекло од три пастува. Матична књига остала је непромењена до данас и чистокрвним се сматрају само она ждребад која потичу од Берли Турка, Дарли Арабиана и Годолфин Арабиана.

Убрзо по настанку ове расе коња почиње њен извоз у друге земљи и даљи напредак, да би се већ почетком 18.века овај пунокрвњак нашао у свим крајевима света. Прва матична књига написана је 1793.године и бројала 5.500 примерака ове расе.

Данас се процењује да постоји неколико милиона примерака ове расе, што довољно говори о њеној популарности, која и даље расте, те се сваке године региструје више од 100.000 нових ждребади. Само енглеска књига ергела  региструје 18.600 кобила.


Сви пунокрвњаци рођени у јануару

Занимљиво је да се као датум рођења свих ждребади енглеског пунокрвњака рођених у току године уписује први јануар, без обзира на месец у ком су стварно рођени. Грло се уписује у матичну књигу, уколико постоје сведоци његовог зачећа, односно припуста пастува на кобилу. За разлику од других раса, код енглеског пунокрвњака није дозвољена вештачка оплодња.


Оно што људе привлачи да се одлуче баш за ову расу коња је њихова брзина, темперамент и експлозивност.

Енглески пунокрвни коњ важи за правог атлету у свету коња, веома је елегантан и чврсте грађе, а красе га дугачак врат, дубок грудни кош и висок и изражен гребен, са кратким леђима и дугим сапима. Ноге су му јасно дефинисане, јаке са добро развијеним зглобовима и тетивама.


Три пастува од којих сви воде порекло били су:

1. The Byerly Turk - први пастув који је увезен у Британију из Мађарске. Капетан Бајерли га је одузео од заробљених турских племића. Претпоставља се да је био арапске расе, а његов потомак Херод, ождребљен 1758. године, важи за значајног приплодног пастува.

2. The Darley Arabian - ождребљен 1700. године у Сирији, где га је купио Томас Дарли и довео у Јоркшир. Имао је огроман утицај на настанак расе, а два најзначајнија његова потомка су Flying Childers и Bartlet´s Childers. Његов потомак је и чувени Еклипсо.

3. The Godolphin Arabian - последњи пастув доведен у Енглеску, који је ождребљен у Јемену. Након Сирије и Туниса, доспео је у Европу као поклон француском краљу. Према једној причи, вукао је кола са водом у Паризу, када га је угледао Едвард Кук и довео у Енглеску. Његов потомак је Лат, најбољи галопер у Енглеској након Флајинг Чилдерса, који је такође оставио за собом богато потомство.


Висина расе варира од 160 до 173 центиметара, и теже до 500 килограма.

Преовладава смеђа боја, дората, са примесама црне, риђе, сиве и беле, завосно од грла.

Овај коњ у целом свету поставља рекорде у брзини и прескакању, те је радо виђен у школама препонског јахања, али и на галопским тркама и хиподромима.

Овај грациозни и снажни коњ се служи и као “оплемењивач” других раса коња, а користи се и у дресурном јахању.

Иако се термин пунокрвњак може користити за сваког чистокрвог коња, он се у пракси односи на коња енглеске расе.

Око десет процената грла ове расе има проблема са здрављем ногу и копита. Ово је последица напорних тренинга у првих пар година живота. Велики напори на тркама утичу и здравље респираторног и кардиоваскуларног система.

Најпознатији галопер свих времена био је Секретеријат, који је 1973.године освојио трипл круну у Америци, стартовао у 21 трци, победио у 16, поставио пет нових рекорда и продат за више од 6 милиона долара.

М. Стакић

EUR/RSD 117.9389
Најновије вести