clear sky
26°C
05.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1767
usd
101.3815
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БАКЕ СУ ЗНАЛЕ ШТА РАДЕ! Није им требао миксер ни Инстаграм, а ПАЛАЧИНКЕ су биле САВРШЕНЕ!

05.08.2025. 19:24 19:33
Пише:
Извор:
Krstarica
да
Фото: freepik, ilustracija

Наше баке нису имале ни миксер ни мерице, али су правиле палачинке које су биле танке, мекане и еластичне – баш онакве какве данас ретко успевамо да направимо.

Тајна није у скупим састојцима, већ у стрпљењу и једној малој, али моћној промени – коришћењу домаће масти и одмору теста.

Састојци које су користиле:

           2 јаја,

           2 чаше млека,

           1 чаша воде (или киселе воде),

           2–2,5 чаше брашна,

           прстохват соли,

           кашика домаће масти.

           за печење – још мало масти или комадић сланине

da
Фото: freepik, ilustracija

Припрема без компликација

Јаја се умуте, додају млеко, вода и со. Брашно се додаје постепено, без грудвица. На крају иде маст, па се све лепо сједини. Тесто мора да одстоји бар пола сата – „да омекша душом“, како су говориле баке.

Печење са стилом

Тигањ се подмаже машћу или се пређе комадићем сланине. Тесто се сипа кутлачом, разлије и пече са обе стране док не порумени. Битно је да тесто буде ређе – „да иде низ кутлачу као вода низ олук“.

Зашто су ове палачинке и даље најбоље

Јер не траже ништа специјално, а дају резултат који мирише на детињство. Савршене су за џем, еурокрем, сир или шта год волите. И да – можете их правити и данас, без икакве муке.

Извор:
Krstarica
Пише:
Пошаљите коментар