ФРАНЦУСКИ НАЧИН СПРЕМАЊА ПУЊЕНИХ ПАПРИКА Стављају стари хлеб и мајчину душицу, а све запеку у рерни!
Свака култура има своје пуњене паприке, омиљено јело без којег многи не могу да замисле летњу трпезу, иако се баш и не сврстава међу лаганију храну.
Једноставно се праве, не морате све време да стојите крај шпорета, могу да се једу више дана... А знате ли како Французи, вековима познати по деликатном укусу и специфичној гастрономији, пуне паприке?
Француска кухиња је посебна филозофија и начин живота. Софистицирани рецепти, богати укуси и пажљива припрема главне су карактеристике гастрономије ове земље, па није ни чудо што та чаролија за сва чула никога не оставља равнодушним. Ту су чувени coq au vin, boeuf bourguignon, ratatouille, и тако даље, а да ли сте знали да и Французи имају пуњене паприке? У њиховом стилу, наравно.
Код нас се обично кувају у парадајз сосу, а шта раде француски кувари? Пеку их у рерни! Тајна је и у ароматичном зачинском биљу које јелу даје посебну дубину, мада нечег има и у елеганцији, с обзиром на то да уместо великих паприка чешће користе мање варијанте.
Но, нека вас то не буни, јер се, као и "наше", једноставно и лако припремају. Овај рецепт за пуњене паприке на француски начин преузет је са сајта пункуфер.хр.
Пуњене паприке на француски начин
За месни надев потребно је 450 г млевеног меса (по могућству мешавина свињетине и јунетине), 100 г старог хлеба исеченог на коцкице (то је новитет!), 80 мл пуномасног млека, 1 мања главица црног лука, 1 до 2 чена белог лука, 2 кашичице сецканог свежег першуна, 1 кашичица оригана, 1 кашичица мајчине душице, биљно уље по жељи, со и бибер.
За прелив: 80 мл пасираног парадајза, 80 мл воде, 12 мини слатких паприка или 6 већих, 1 мања главица црног лука, 1 до 2 чена белог лука, 1 кашика медитеранске мешавине зачина, 1 ловоров лист, со и бибер, биљно уље по жељи.
Прво припремите надев. Коцкице хлеба потопите у млеко и пустите да омекшају. Потом их помешајте са месом, ситно сецканим црним и белим луком, зачинским биљем, уљем, сољу и бибером. Све добро измешајте.
Паприке оперите, осушите и пажљиво одсеците врхове, који ће касније послужити као поклопци. Уклоните семенке и беле опне из унутрашњости. Напуните паприке надевом и затворите их "поклопцима". Поређајте све у ватросталну посуду.
Сос припремите тако што ћете у посуду сипати мешавину пасираног парадајза и воде. Додајте ситно сецкани црни и бели лук, зачине, ловоров лист, со и бибер. Све прелијте преко паприка, попуните и простор између њих. По жељи додајте још мало уља.
Ставите посуду у претходно загрејану рерну на 180°Ц и пеците око 35 до 40 минута. Ако користите веће паприке, време печења продужите док све не буде лепо печено и месо потпуно термички обрађено. Послужите уз пире кромпир, кувани пиринач или сезонску салату.
Bon apetit!