clear sky
16°C
02.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1721
usd
102.5846
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАД ПОЈЕДЕТЕ „МЕСО“ НЕ БАЦАЈТЕ КОРУ ОД ЛУБЕНИЦЕ Биће вам жао да то радите!

01.08.2025. 18:08 18:19
Пише:
Извор:
Најжена/ АЛО
лубеница
Фото: youtube prinstcrin/ Kanal M RTV

Хрскави, бели део између зелене коре и црвеног дела лубенице заправо је јестив Може да се употреби на много корисних начина

Када поједемо „месо“ лубенице, сви бацимо кору у ђубре. Али управо тај бели слој, који обично заврши у смећу, крије далеко већи потенцијал него што мислимо. Хрскави, бели део између зелене коре и црвеног меса лубенице заправо је јестив. Пун је воде, влакана и садржи мало природних шећера, а његова блага и неутрална арома чини га одличним састојком за разна слана и слатка јела. Ево неколико занимљивих начина да искористите кору од лубенице:

Као салату (попут туршије)

Исеците кору на штапиће, ољуштите зелени, спољашњи слој и ставите је да се кисели као краставци. Додајте сирће, шећер, бибер, каранфилић. За неколико дана добићете освежавајућу салату.

Брзо динстање

Исеците кору на танке тракице и пропржите на мало уља уз ђумбир, бели лук, соја сос и сусамово уље. Текстура и укус подсећају на азијске тиквице – хрскаве су, благо слаткасте и врло укусне.

Ставите у смути

Ако имате добар блендер, убаците и бели део коре уз дињу, лимету и менту. Додаће свежину и волумен напитку, а да неће променити укус.

За колаче

Нарендајте бели део коре и додајте га у смесу за мафине или друге бисквитне колаче. Повећаће сочност и дати благу слаткоћу, слично као кад се користи рендана тиквица.

Направите сируп

Скувајте бели део коре са шећером, лимуном и водом. Добићете укусан сируп који можете користити у коктелима, преко сладоледа или у освежавајућим пићима.

Летња салата

Нарендајте кору, додајте лимунов сок, маслиново уље, бибер и свеж першун – добијате брзу и лагану салату која подсећа на салату од целера или краставца.

Најжена, АЛО

Извор:
Најжена/ АЛО
Пише:
Пошаљите коментар
ЛУБЕНИЦА, ИЗВРСНА ОПЦИЈА ЗА ВРЕЛИНУ, ИПАК ... Ако имате ове здравствене проблеме боље је избегните, упозоравају лекари
лубеница

ЛУБЕНИЦА, ИЗВРСНА ОПЦИЈА ЗА ВРЕЛИНУ, ИПАК ... Ако имате ове здравствене проблеме боље је избегните, упозоравају лекари

21.06.2025. 14:13 14:20