На Левачком вино фесту 30 винара и винарија Србије

РЕКОВАЦ: У организацији Скупштине општине и Туристичке организације, у Рековцу ће у суботу, 4. маја, бити одржан 2."Левачки вино фест", на коме ће се представити око 30 винара и винарија Србије, саопштила је данас Туристичка организација ове општине.
vino
Фото: pixabay.com

Уз винаре, представиће се и произвођачи ракије и сирева који се мезе уз вино, буради за вино, произвођачи садница винове лозе, Удружење жена Левца са својим специјалитетима...

У туристичкој организацији, ако буде лепо време, очекују посетиоце из Поморавља, Ссумадије и овог дела Србије.
Рековац и Левач су изразито пољопривредно воћарско-виноградарски крај са дугом традицијом винарства и виноградарства. Око 1.000 домаћинстава општине бави се виноградарством, а под виновом лозом је око 500 хектара.

Последњих година улажу се велика средства у ову грану пољопривреде, а изграђено је и неколико најсавременији винарија: "Ластар" у Секуричу, "Милетић" у Опарићу, "Винекс" у Белушићу, "Левач" у Рековцу чија вина освајају високе награде на сајмовима у Србији и иностранству.
Левачки винари, изјавили су данас Танјугу, са поносом да су се вина овог краја "пила на двору Немањића", а пили су га и "римски цареви", као и  "на двору Обреновића и Карађорђевића".

Вино фест ће у суботу у подне отворити председник општине Рековац др Александар Ђорђевић.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести