ОВИМ НАМИРНИЦАМА МОЖЕТЕ ПРОДУЖИТИ РОК ТРАЈАЊА Довољно је да урадите само ово

Приликом куповине намирница или њиховог складиштења, обично се ослањамо на рок истека утиснут на паковању од стране произвођача. Ипак, многе намирнице могу трајати много дуже него што је назначено.
1
Фото: ilustracija/pixabay

На пример, шећер, брашно или прашак за пециво имају изузетно дуг рок трајања, али постоје начини како да ове намирнице остану свеже и употребљиве чак и након истека датума утиснутог на паковању.

Кључ лежи у правилном складиштењу. Све што треба да урадите је да их чувате на хладном и затамљеном месту, у херметички затвореним посудама.

Како продужити рок трајања брашну?

Бело брашно обично траје једну до две године. Након отварања, најбоље је да га чувате у херметички затвореној посуди на хладном и сувом месту, а може се држати и у фрижидеру или замрзивачу како би се продужио његов рок трајања.

Оно од целих зрна житарица има нешто краћи рок будући да садржи клице и мекиње, које након дугог стајања могу да оксидирају. 

Ово брашно може трајати од три месеца до једне године, док брашна од орашастих плодова и безглутенска брашна обично трају од три до шест месеци. Након отварања, складиштите их у фрижидеру или замрзивачу у херметички затвореним посудама.

Шећер никако у фрижидер

Бели кристал шећер генерално има дуг рок трајања јер не подржава раст и развој микроорганизама. Ипак, препоручује се да га употребите у две године. За разлику од брашна, шећер никако не треба да чувате у фрижидеру јер он упија влагу и мирисе. Најбоље је чувати га на сувом и хладном месту, попут шпајза или оставе, а да бисте избегли стварање грудвица преспите га у херметички затворену поседу. 

Прашак за пециво и сода бикарбона

И једно и друго траје око две године ако се чувају на хладном и сувом месту, као што је остава. Пошто су то активни састојци, важно је пратити њихов рок трајања. Једноставан начин да проверите активност соде бикарбоне је додавање мало вруће воде и сирћета – ако се појаве мехурићи, сода је још увек активна. За прашак за пециво, довољно је додати врућу воду.

Квасац

Суви активни квасац траје око годину дана, док инстант квасац може имати рок трајања од две године. Свежи квасац се чува у фрижидеру и траје две недеље, и не сме се замрзавати.  Да бисте проверили да ли је квасац још увек активан, додајте једну кашичицу шећера са мало квасца у четвртину шоље топле воде. Ако се након 10 минута појаве мехурићи, квасац је још увек добар за употребу.

Дневник/Србија данас

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести