ОВО ПОВРЋЕ ИМА АНТИКАНЦЕРОГЕНО ДЕЈСТВО - у КАРФИОЛУ се крију једињења која доказано ШТИТЕ ОД РАКА

Ова супер намирница, коју нутриционисти називају "белом краљицом здравља", обилује витаминима, минералима, драгоценим антиоксидансима и осталим важним фитохемикалијама.
а
Фото: Pixabay.com

Карфиол је поврће најсличније броколију и купусу. Порекло му је мање познато, али први записи о oвом поврћу долазе са Блиског истока око 12. века, а у европским кухињама се употребљава већ четири века, прво у средњовековној Италији, а потом и у Француској. То је питома сорта дивљег купуса, а најчешћа је бели карфиол, који се и код нас узгаја и конзумира.

Калоријска вредност карфиола је 25 кцал на 100 грама, а састав на ту грамажу је следећи: вода 92 г, угљени хидрати 5 г, (шећери 1,9 г, влакна 2 г), масти 0,3 г, беланчевине 2 г. Од витамина, карфиол у већим количинама садржи витамин Ц, чак 58 % препоручених дневних уноса на количину од само 100 г карфиола, потом витамин Б5 (пантотенску киселину), витамин Б6 и фолну киселину, односно витамин Б9, и на крају витамин К. Карфиол садржи и минерале: калијум, фосфор, цинк и магнезијум и гвожђе - објашњава Јасна Вујичић, виши дијететичар-нутрициониста.

Карфиол као храна и лек

Ово здраво поврће је, баш као и купус, сиромашно мастима и угљеним хидратима, али садржи доста биљних влакана, воде и поменуте витамине. Карфиол садржи и многе фитохемикалије које су благотворне за наше здравље.

Једно од тих једињења је сулфорафан за који је доказано да се бори против канцера. Глукосинелати такође успоравају развој рака, а карфиол још садржи и каротеноиде. Уопште не чуди зашто се карфиол препоручује уз терапију против рака, али и за превентиву. Наиме, ако редовно користите карфиол, у великој мери ћете смањити ризик од агресивног рака простате.

Кувајте га на пари

Када се карфиол кува, ова једињења се уништавају, то јест деградирају, па се тако кувањем 5 минута губи 20-30%, после десет минута 40-50%, после 30 минута 75%. Ако желите да сачувате ове фитохемикалије препоручујем да карфиол припремате на неки други начин: кување у пари, у микроталасној или на кинески начин у воку (пржи-мешај).

Можете га јести и сировог

Карфиол можете припремати на много начина и комбиновати га са разним поврћем. Можете га поред описаних начина припреме јести и сировог или пећи на роштиљу, кувати, пржити, поховати.

Јестиви су и листови карфиола

Листови су поред беле главице такође јестиви, мада се мање употребљавају од саме главице.

- Њу можете раздвојити на мање цветове чиме ће се равномерније скувати. Ако га кувате на пари, већ после неких осам минута цветови би требало да су довољно мекани, али не превише. Ако их кувате у води, треба нешто мање времена, рецимо пет минута.

Добра замена за кромпир

У дијетама карфиол има своју улогу – он добро може да замени кромпир, који је калоричнији.

- Структура им је слична, али укус није, јер карфиол нема онај укус скроба карактеристичан за кромпир. Ако до сада нисте јели карфиол, можда се и предомислите. То је здрава храна.

Курир

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести