Рецепт дана: Бакин ајвар

Није лош ни онај куповни, али ајвар направљен по домаћој рецептури је ипак нешто посебно...
ajvar
Фото: Youtube Printscreen

Састојци:

- 10 кг црвене паприке,

- 3 велика плава патлиџана,

- 5 дцл уља,

- со по укусу,

- велика кашика шећера

Припрема:

1. Паприку испећи у рерни, па је одмах након печења стављати у пластичне кесице на пар минута како би омекшала што ће олакшати љушћење.

2. Кад се мало охлади, ољуштене паприке очистити од семенки, па их поређати у велику цедку или мрежасту компактну подлогу издигнуту од површине како би се што боље исцедиле (најмање три сата).

3. Патлиџане пећи у рерни, потом их на једнак начин као паприке оставити на кратко у кесици и потом ољуштити, па их оставити да се цеде.

4. Оцеђене паприку и патлиџан самлети ручним млином за месо меса, па све пребацити у велики лонац и ставити на лагану ватру.

5. Током кувања смесу је потребно непрестано мешати, а уље постепено доливати по деци на сваких 20 минута. Мешати непрестано, јер уље не сме да избије на површину.

6. Начин на који је најлакше проверити да ли је ајвар готов је прелаз дрвеном кашиком по дну лонца, након чега би требало да остане траг од кашике.

7. Со и шећер додати при самом крају, то јест, током послењих 20 минута кувања.

8. У међувремену, док се ајвар кува, потребно је припремити тегле.

9. Чисте тегле загрејати у рерни на 50 степени, па у њих сипати ајвар док је још топао.

10. На врх сваке напуњене тегле ставити мало уља и затворити поклопцем, те одложити у кутију и прекрити столњаком и деком.

11. Оставити их прекривене да се постепено хладе 24 сата, па их потом одложити на хладно и мрачно место.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести