Рецепт дана: Сицилијанска капоната

У питању је традиционално сицилијанско јело које има више варијанти и свака је одлична.
kaponata
Фото: Youtube Printscreen

Састојци:

- 700 г плавог патлиџана,

- главица црног лука,

- мањи целер,

- чен белог лука,

- 700 г парадајза,

- десетак зелених маслина,

- 2 кашике капара,

- кашика балзамико сирћета,

- кашика шећера,

- со и бибер по укусу,

- маслиново уље       по потреби,

- рендани тврди сир

Припрема:

1. Патлиџан опрати, ољуштити и исећи на крупне коцке.

2. Ставити га у чинију и прелити са 2-3 кашике маслиновог уља и рукама промешати како би се свака коцкица бар мало подмазала.

3. Загрејати тигањ, додати кашику маслиновог уља и пржити патлиџан.

4. Ово урадити у више тура, како би свака коцкица добила златкасту боју.

5. Пре сваке туре, у тигањ додати кашику маслиновог уља.

6. Пржени патлиџан извадити на тањир обложен кухињским убрусом и оставити са стране.

7. Пребрисати тигањ кухињским убрусом, загрејати га, па додати две кашике маслиновог уља и на њемупет минута птжити црни лук и целер.

8. Потом додати изгњечени бели лук и пржи још минут, два.

9. Додати ољуштен и на коцкице исецкан парадајз, шећер и сирће, па промешати.

10. Маслине очистити од коштица и крупно исецкати, па додати у парадајз заједно са капарима.

11. Поклопити и кувати 10-15 минута. Посолите и побиберите по укусу, промешати и крчкати отклопљено док већи део течности не испари.

12. Додати пржени патлиџан и кувати још пет минута.

13. Сервирати топло, посуто ренданим сиром.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести