Шпанци направили робота који спрема паељу

МАДРИД: Може ли робот да припреми паељу која је једнако укусна попут оне коју прави неки шпански шеф кухиње - да, може, тврди један главни кувар који је пробао такву паељу.
s
Фото: pixabay.com

Шпанска компанија БР5 развила је робота који може да припрема једно од најпознатијих јела шпанске националне кухиње. Робот је већ изазвао интересовање неких хотелских ланаца и летовалишта ван Шпаније, преноси Ројтерс.

„Наравно да ће се укус овог леја од пиринча које је зготовљено код куће у недељу увек разликоватим.. Ми не тежимо ка томе да то достигнем, наш циљ је да када путујемо широм света будемо у могућности да у другој земљи једемо пириначано јело истог укуса какво једемо у нашој земљи“, каже оснивач БР5, Енрике Лило, за британску агенцију.

Неки забавни паркови и ризорти у Јапану већ су набавили робота за паељу, додао је Лило.

Робот се састоји од електронски контролисаног шпорета и механичке "руке" која сортиране састојке ставља у посуду за паељу, додаје пиринач и затим меша шупљикавом кашиком пре додавања комада од рибе.

„По мом мишљењу то је сјајан алат, и ''Оле“ поздрав за програмере, јер ми се свидело“, изјавила је Марија Муњоз, експет за паељу и директорка школе гастрономије „Кочинеа“, након што је пробала паељу коју је припремио робот, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести