СРПСКА КУХИЊА МЕЂУ 15 НАЈБОЉИХ НА СВЕТУ TasteAtlas објавио нову листу ОВО ЈЕЛО ИМА НАЈВИШЕ ОЦЕНЕ
Према најновијем извештају реномираног гастрономског водича TasteAtlas, српска кухиња нашла се на 15. месту листе 100 најбољих кухиња света за 2025. годину. Са просечном оценом 4.40, Србија је иза себе оставила бројне светске гастрономске велесиле.
Мора да се проба: од мантија до ајвара
TasteAtlas истиче неколико традиционалних српских јела која су добила највише оцене. Међу њима су:
Пазарске мантије – оцењене са 4.7, ово јело из Новог Пазара све је чешћи избор гурмана широм света.
Лесковачки домаћи ајвар – такође са оценом 4.7, овај пикантни специјалитет остаје омиљен као зимница, али и као додатак уз месо.
Ариљска малина – са истом оценом 4.7, потврђује реноме Србије као једног од водећих извозника овог воћа.
Комплет лепиња (4.6) и лесковачки роштиљ (4.6) додатно заокружују утисак о кулинарској разноврсности Србије.
Најбољи српски произвођачи хране и пића
Извештај истиче и најбоље српске произвођаче у категорији деликатеса и пића:
Винарија Винчић – истакнута у категорији вина
L&H Craft Subotica – препозната по квалитетним жестоким пићима
Cold Pressok – за домаће намазе
Réel Chocolate – за љубитеље чоколаде
Где јести као прави гурман
Ако желите да доживите аутентичну српску кухињу, TasteAtlas препоручује неколико традиционалних ресторана:
Винска кућа Ковачевић (Ириг)
Салаш 137 (Нови Сад)
Мали Балкан (Шабац)
Кафана Љубиш (Златибор)
Кафана код Мира (Богутовац)
TasteAtlas нуди и комплетну мапу са 70 најбољих српских јела, доступну на www.tasteatlas.com/serbia.
Србија је још једном доказала да њена кухиња има шта да понуди свету – спој традиције, укуса и локалних састојака који одушевљавају како домаће, тако и стране гурманe.