Kраљевско венчање Британији доноси пола милијарде фунти?

ЛОНДОН: Венчање принца Харија и америчке глумице Меган Маркл могло би да донесе британској економији 500 милиона фунти када се страни и домаћи туристи буду сјатили у земљу да пропрате свадбено славље, процењује Државна канцеларија за статистику.
megan
Фото: EPA-EFE/STRINGER

Принц Хари, унук краљице Елизабете II и пети у низу наследника на британски престо, венчаће се са Маркловом 19. маја у замку Виндзор, краљевској палати која је дом британских монарха скоро 1.000 година.

Према Државној канцеларији за статистику, венчање Харијевог старијег брата, принца Вилијама и његове супруге Кејт у априлу 2011., довело је у Велику Британију 350.000 туриста више у односу на исти месец претходне године, а консултантска кућа за вредновање бизниса "Brand Finance" предвиђа сличан раст у мају ове године, извештава Ројтерс.

Процењује се да ће свадба укупно генерисати око 500 милиона фунти (680 милиона долара).

"Сматрамо да ће око 200 милиона фунти донети туризам, путовања, хотели", изјавио је главни извршни директор те компаније Дејвид Хаи за Ројтерс.

Очекује се да ће око 150 милиона фунти људи потрошити на забаву и прославу тог дана, као и 50 милиона на куповину мајица, капа и других сувенира, а додатну вредност од венчања представљаће још око 100 милиона фунти од бесплатне промоције Британије у свету, додао је он.

Предузећа у Виндзору се већ спремају да искористе интересовање широм света за младенце - принца Харија (33), једног од најпопуларнијих чланова британске краљевске породице, и Меган Маркл (36), која је јавности позната по глумачкој улози у телевизијској правној драми "Парница", што ће догађају дати известан холивудски сјај.

"То ће бити велики подстицај за економију, биће сјајно видети овде толико људи за венчање и заправо бити домаћин самог венчања", изјавио је Ендрју Ли, менаџер хотела "Harte & Garter", који се налази прекопута замка Виндзор.

Британски туристички шефови већ предвиђају да ће 2018. године бити берићетна за ову индустрију, подржана падом вредности фунте од гласања за излазак земље из Европске уније 2016. године. Слабија фунта је привукла више страних посетилаца у земљу и утицала да многи Британци одустану од одмора у иностранству.

Туристичка агенција "VisitBritain" процењује да ће у 2018. години бити 41,7 милиона посета из иностранства у Уједињеном Краљевству, што ће генерисати приходе у висини 26,9 милијарди фунти.

EUR/RSD 118.4426
Најновије вести