Сотби: Тијара шпанске краљице за почетних милион долара

ЖЕНЕВА: Тијара која се преносила кроз генерације италијанске краљевске породице и припадала шпанској краљици биће међу главним догађајима на аукцији драгуља Сотбија у Женеви следеће недеље.
t
Фото: Tanjug (Martial Trezzini/Keystone via AP)

Ова украсна круна из друге половине 19. века је била поклон Марији Виторији дел Поко на њеном венчању 1867. године са Амадеом Савојским, каснијим шпанским краљем и садржи велики број дијаманата и природних бисера, а почетна цена је милион до милион и по долара, преноси Ројтерс.

То је прави, прелепи комад накита и има и историјску вредност, јер је припадао династији Савоја више од 150 година, рекао је Бенуа Репелан, шеф продаје величанствених драгуља у Сотбију.

На аукцијској продаји заказаној за 11. мај налазе се и други велики дијаманти и драго камење, а међу њима и сафир из тридесетих година прошлог века и дијамантски брош са највећим кашмирским сафиром који се икада појавио на аукцији, овални драгуљ од 55,19 карата заједно са кашмирским сафиром од 25,97 карата.

Процењује се да ће достићи цену од два до три милиона долара, а припадао је наследници богатства Гинисове пиваре, рекао је Оливие Вагнер, директор одељења за накит у Сотбију.

Вагнер је објаснио да су кашмирски сафири веома тражени јер су откривени крајем 19. века, а рудници су експлоатисани само током 20 година и једини начин да се дође до њих је куповина на аукцији.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести