Судар модних трендова и традиције на 19. Српској недељи моде

Пролећно издање модне манифестације „Српска недеља моде (Serbia Fashion Week)” отворено је синоћ у аули Мастер центра Новосадског сајма, где су се својим ревијама представили домаћи и модни дизајнери из региона, који су представили урбане колекције, а понеки су их приказали и кроз традиционалне мотиве.
3
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Прво вече отворила је ревија бренда „Spes Line” дизајнерке Јоване Живковић која се представила заједно са брендом „РА” модне креаторке Теодоре Раденковић, кроз које смо видели спој кежуал опуштености и елеганције. Након тога модном пистом продефиловали су најмлађи манекени и манекенке који су понели креације бренда „TMV Fashion”, на чијој је ревији приказана колекција дечије одеће. Заједно са својим ћеркама пистом су прошетале и неке познате маме - глумице Данијела Врањеш и Исрка Брајовић, као и новинарка и уредница Надежда Јокић, иначе бивша чланица групе „Моделс”.

Малишани су носили и елегантне и сведеније креације, које су носиве у готово свим приликама. Дизајнерка Александра Лазић представила је публици свој модни бренд „Lacher”, који је затворио први блок ревија. Како је дизајнерка изјавила, ово је њена прва модна ревија након што је пре само шест месеци започела свој бизнис.

Фото: Дневник/ Филип Бакић

– Колекција за млађу популацију, а жеља ми је била да освестим младе девојке да могу да изгледају веома сведено и елегантно без неких претераних детаља на комадима и сматрам да сам то и испунила – изјавила је Александра Лазић, на чијој је ревији у једној од креација прошетала и популарна певачица Јелена Томашевић, која је отпевала и неколико својих песама. 

У другом блоку своје колекције представили су словеначка дизајнерка Сања Величковић и новосадски дизајнер Alexander Bratscher, који је на модну писту донео ручно рађене ципеле, али и елегантне хаљине у широком спектру јарких боја које су ове сезоне у тренду. Новосадској публици Сања Величковић је добро позната, а и овога пута дизајнерка је имала јединствен концепт, будући да је њена колекција инспирисана винчанском културом. Целу колекцикцију поклонила је Новом Саду као Европској престоници културе.


Културно наслеђе као заштита

Ове сезоне се на Српској недељи моде промовише се и пројекат „Најбоље из Војводине”, чији је покровитељ Покрајински секретаријат за привреду и туризам, а на свечаном отварању присутне је поздравио и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић. На самом отварању председница манифестације Светлана Хорват истакла је да је ово издање за њих посебно, јер је ове године Нови Сад Европска престоница културе.

– Културно наслеђе сваке земље представља посебну заштиту уметности и моде. Модни дизајнери инспирацију за њихове колекције посредно црпе из културног идентитета своје земље. Зато 19. издање „Српске недеље моде“ представља раскрсницу културе и уметности европских држава. Веома срећна и поносна што могу да пожелим добродошлицу свим модним дизајнерима, партнерима и представницима медија, који ће провести ову предивну недељу у Новом Сад са нама, уживо или онлајн – рекла је Светлана Хорват.


– Колекција се зове „Wake Up”, а циљ ми је био да својим креацијама после две године колико смо били у „сну” због короне пробудим све и да наставимо са нормалним животима – рекла нам је Сања Величковић, додајући да је колекцијом желела да подсети на цео један период мира у којем је човек могао да буде оно што је његова суштина и да буде слободан. – Манекенке су носиле украсе на креацијама који илуструју човека са великим очима и широким куковима којима сам желела да симболизујем будност и плодност, јер сматрам да сви треба изнова да се родимо као људи.

На Сањиним тренди наранџасто-црним креацијама од природног памука могао се уочити и ручни рад - детаљи штампани од отпадног гвожђа, па је због тога сваки отисак уникатан, а због чега је и њена колекција за израду, како нам је рекла, била веома комплексна. Њена колекција „Wake Up“ посвећена је свим оним женама које се не боје и не слушају друге, већ отворених очију живе своје снове, баш као што то чини и сама дизајнерка. На крају прве вечери публика је видела ревију дизајнерке Јадранке Шеготе из Хрватске, која је препознатљива по комбиновању коже са осталим материјалима. Њену колекцију хаљина пратиле су и необичне кожне торбе које су оставиле посебан утисак на посетиоце манифестације.

В. Бијелић

фото: Ф. Бакић

Фото: Дневник/ Филип Бакић
Фото: Дневник/ Филип Бакић
Фото: Дневник/ Филип Бакић
Фото: Дневник/ Филип Бакић
Фото: Дневник/ Филип Бакић
EUR/RSD 117.2710
Најновије вести